Lars Richard Olsen"/>

Bibliotekene ser mot Alta

Treholt-forfatter og rundt 200 deltakere kommer når Alta holder den største bibliotekkonferansen nord for Trondheim.
nyheter

Navnet på arrangementet som har pedagoger, bibliotekansatte, litteraturformidlere og bloggere som målgruppe er En skrivende hånd når langt, et samisk ordtak som samtidig signaliserer at konferansen får et preg av urfolk.

- Det første punktet i programmet omhandler også Alta-aksjonen med Bjarne Store-Jakobsen som foredragsholder, sier biblioteksjef Sonja-Kristin Granaas.

Hun synes det er en ære at Alta får konferansen. Det er første gang på seks år at samlingen holdes i Finnmark.

- Styret i Norsk bibliotekforening Nord-Norge var i Alta under litteraturfestivalen og bestemte seg for å holde sitt eget arrangement her, sier hun.

På lista over foredragsholdere finner vi også journalist Kjetil Bortelid Mæland, som er en av forfatterne som har blåst nytt liv i Treholt-saken, og som sammen med Geir Selvik Malthe-Sørenssen har skrevet boka Forfalskningen.

Også forfatter Amal Aden, blogger Pål Hivand og journalist Per Kristian Bjørkeng fra Aftenposten besøker Alta 24. til 26. mai.Fokus på framtida

Mens navnet og åpningsforedraget omhandler samiske spørsmål, er mye av oppmerksomheten viet bibliotekenes framtid.

Bibliotekar Ole David Østli fra Alta er blant dem som skal snakke om nettopp dette. Han sier at framtiden ligger åpen for bibliotekene. Med mye informasjon på nettet er institusjonen under press, og tvinges til å tenke nytt.

- Blir framtiden papirløs? Det kan godt tenkes. Jeg tror det er viktig å se hva vår kjerneoppgave er: Det er ikke å oppevare bøker, men å formidle kultur og kunnskap, sier han.

Granaas sier at biblioteket i Alta ikke har kunnet gjøre de store satsingene etter åpningen på grunn av dårlig kommuneøkonomi.

-Vi har for eksempel lave budsjetter i 2011 sammenlignet med året før. Pilotprosjekter som ebok-lån overlater vi til alle, sier hun.

Alle de ansatte i Alta får selvsagt muligheten til å delta på konferansen, og ved siden av Østli skal Solgunn Solli fra biblioteket holde innlegg.

- Som sjef er jeg stolt over det, sier Granaas.Legges merke til

Alta bibliotek har siden nyåpningen i Alta sentrum i fjor fått mye oppmerksomhet fra kolleger rundt om i landet. Feng shui-utformingen og nye tiltak som bibliotek-tv, litterær matpakke, eventyrstund, seniorsurf og slektsforskningskurs vil andre bibliotek høre mer om.

- Jeg var blant annet i Drammen i høst og snakket om utformingen. Vi skal være mer enn hyller med bøker, og blogger for eksempel jevnlig på våre hjemmesider, sier Granaas.

Det siste skal Solgunn Solli snakke om på konferansen. Også bibliotek-tv skal deltakerne få en orientering om.

For biblioteksjefen er programmets høydepunkt besøket av Henrik Jochumsen fra Danmark. Mannen har doktorgrad fra Universitetet i Tromsø og har blant annet forsket på biblioteket i et byutviklingsperspektiv og har vært konsulent i flere store bibliotekprosjekter.

Ikke minst blir det stas å møte kolleger fra landsdelen.

- Vi er en liten yrkesgruppe i Alta og det blir spennende å møte 150 til 200 meningsfeller som man kan snakke fag med.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter