Rita Heitmann"/>

– Overgrep mot nordmenn

Lars Hapalahti stemte for konsekvensutredningen, men kommer til å stemme mot Alta i samisk språkområde. Uansett.

  Foto: Jarle Mjøen

  Foto: Jarle Mjøen

  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

– Ja, jeg var også til stede, sier kommunestyrerepresentant Lars Hapalahti om årsmøtet i Arbeiderpartiet i Alta.

– Ja, jeg stemte også for, fortsetter han om vedtaket om å be Alta kommune om en konsekvensutredning vedrørende innlemming i det samiske språkområdet.

– Da får man på bordet alle synspunkter. Men når det skal realitetsbehandles, da stemmer jeg i mot, uansett, slår Hapalahti fast.

Overgrep mot resten

– Jeg har lest så mye om samisk språkområde at jeg ikke trenger noen utredning. Jeg har gjennomskuet det systemet forlengst, sier Hapalahti, som også er styremedlem i Etnisk og demokratisk likeverd, EDL.

– Det er helt unaturlig at Alta skal være med i samisk språkområde. Vi har bare en bitteliten gruppe samer her, omtrent fem prosent av befolkningen er i samemanntallet. De andre 95 prosent teller faktisk mer, sier Hapalahti.

– Det er langt på vei overgrep mot resten av befolkningen, hevder han om forvaltningsområdet for samisk språk.

Han er ikke uenig at det nok er flere samer i Alta enn de som er manntallsført.

– Men om de ikke står i samemanntallet, så har disse samene tatt et valg. Det må også respekteres, sier han.

– Jeg tror ikke dette kommunestyret når å behandle saken. Konsekvensutredningen er neppe ferdig før etter valget til høsten, sier Hapalahti og tror uansett ikke der er stemning i folket til at saken skal vinne fram, og derfor en dårlig stemmesanker for Arbeiderpartiet.

– Det er helt greit at folk har forskjellig synspunkter sier han om at saken ble tatt opp på årsmøtet.

– Jeg har selv møtt forståelse for mine synspunkter i partiet, der er takhøyden stor. Vi lever i et demokrati, sier han.

– Enn så lenge.

Sametinget lokker

Sametinget fordeler statlige tospråklighetsmidler til de aktuelle kommuner for å dekke merkostnader til tospråklig tilbud.

– Det er en bevisst strategi fra Sametinget å lokke med penger, men de forteller ikke at kommunen pådrar seg masse utgifter, som ikke framkommer noen steder, hevder Hapalahti.

I Tromsø kommune har de startet prosessen for å bli innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk. Det forventes at kommunestyret der gjør et vedtak i løpet av sommeren.

– Det er helt utrulig fantastisk at Tromsø kommune gjør det, sier Hapalahti og ler. Han begrunner det med at det står enda verre til med «sameprosenten» i Tromsø enn i Alta.

– Og Bodø også, det er enda verre, hevder han. Bodø fikk nylig satt opp et skilt med det lulesamiske bynavnet ved innkjøringen til byen.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter