Tom Skoglund"/>

Flere teorier på fiskedød

Skyldes fiskedøden i Kjerringfjorden snøras eller surstoffmangel?
nyheter

Nils Olav Knutsen fra Hakkstabben mener et stort snøras har drept fisken.

– Dette er en fjord hvor det går mye ras på vinteren. Det kan godt være at et større ras har slått i hjel fisken som sto inne på grunna her, sier Knutsen

Tidligere denne uka oppdaget fiskere at en stor mengde råtten sild fløt rundt i Kjerringfjorden nord på Stjernøya. I ettertid har det blitt spekulert i hva som forårsaket fiskedøden.

Dette skal ha skjedd før, ifølge Knutsen.

– Jeg minnes historier fra foreldrene mine om lignende hendelser i den rasutsatte fjorden. Vi må huske at det er store krefter som kommer ned fjellet, sier Knutsen.

Havnesjef Jens Petter Mathisen i Alta sier til NRK at han mener at fisken har dødd av surstoffmangel, etter at han var og tok prøver av fiskerestene på torsdag.

Årsaken til oksygenmangelen er at enorme mengder sild skal ha kommet inn i fjorden, og siden fjorden er en såkalt terskelfjord, har fisken over tid brukt opp alt oksygenet.

På grunn av den dårlige vanngjennomstrømningen og den kalde temperaturen, vil det trolig ta lang tid før den råtne fisken glir inn i nye ledd i naturkjeden.

– Det er ingen aktivitet i fjorden, så her må bare naturen gå sin gang. Prosessen vil trolig ta fart når temperaturen øker mot sommeren, men foreløpig må vi nok plages med dette en stund framover, sier Mathisen til NRK.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter