Tom Skoglund"/>

Har tre milliarder i «havbunnens hvelv»

North Energy og partnerne står i kø i påvente av å hente opp gassen fra Fogelbergfeltet.

  Foto: Rolf Edmund Lund

nyheter

Gassfunnet North Energy og partnerne gjorde på Fogelbergfeltet tidligere i år er slått fast å være kommersielt drivbart, selv om «worst case scenario» skulle slå til. Det forteller direktør Erik Karlstrøm i North Energy.

Under havbunnen ligger gass tilsvarende mellom 30 og 75 millioner fat olje. Med dagens oljepris er verdien på feltet mellom tre og syv milliarder dollar, altså 18 til 42 milliarder kroner etter dagens kurs. Av dette eier North Energy tolv prosent.

Koster å hente ut

Men selv om «kontoen» er gigantisk, så er uttaksgebyret noe større enn om pengene var plassert i banken:

– Det vil koste i underkant av 5 milliarder kroner å bygge den nødvendige infrastrukturen. Vår andel på 12 prosent tilsvarer dermed en halv milliard. Driftskostnader og andre kostnader vil gå til fradrag ? og så skal staten ha 78 prosent av overskuddet vi til slutt sitter igjen med. Likevel er funnet verdt å drive ut, og gevinsten vil være fin å ha med seg når vi skal utvikle oss videre inn i framtiden, sier Karlstrøm.

Står i kø

Fogelbergfeltet er tenkt knyttet opp mot Åsgard-plattformen. I dag produseres det for fullt her, dermed må North Energy og partnerne pent smøre seg med tålmodighet.

– Vi venter på tur til det er kapasitet til å ta imot gasskondensatet vårt. Det står ett, muligens to, foran oss i køen. Dermed må vi vente.

En utbygging av rørledningene inn til Åsgard vil videre ta fire-fem år ? og denne utbyggingen settes ikke i gang før det ser ut til å bli åpning i rørkapasiteten.

– Vi snakker sannsynligvis om produksjon før 2020, men dette kan vi ikke si for sikkert. Men det blir produksjon på Fogelberg med mindre noe helt uventet skulle skje, sier direktøren.

Vurderer tilbud

– Vil gassen fra Fogelberg bli det første dere henter opp fra fjellformasjonene under havbunnen vår?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi håper å komme i produksjon før 2018, og dette vil bli på et av de andre feltene vi nå jobber med, spår han.

Samtidig er det åpenbart at det er mulig å tjene penger før den tid. For det er ikke banket i stein at North Energy selv skal være med når gassen hentes opp.

– Funnet er gjort, og vi vet hva vi har å gjøre med her. Vi vil også vurdere tilbud som kommer inn fra andre selskap, om å kjøpe vår andel i feltet.

Ventet verdiøkning

– Har dere fått mange bud på andelen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Men vi har ikke fått inn bud som vi har vært fornøyde med.

Direktøren forteller at midlene fra et eventuelt salg vil investeres i nord. Men selv om penger på bok vil være gull verdt når selskapet skal investere i nord, ønsker ikke Karlstrøm å selge Fogelberg på billigsalg.

– Verdien på Fogelberg vil øke kraftig når produksjonsstarten nærmer seg. Dét gjør det selvfølgelig interessant for oss å sitte på andelen selv, sier han.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter