Rune Østlyngen"/>

Knust av Sverige på minoritetsradio

Kvenene i Norge får 12 minutter sendetid på radio i uka. På Sveriges radio får minoritetsspråket Meänkieli og finsk 137 timer på lufta.

  Foto: Rune Østlyngen

nyheter

– Vi ønsker en redegjørelse fra departementet for om de er tilfreds med det medietilbudet som kvenene har i dag, skriver leder for Norske kveners forbund, Rune Sundelin, i et brev til kulturdepartementet med kopi til media.

Sundelin er ikke fornøyd med at kvenenes muligheter til å komme ut på lufta skrumper ytterligere inn.

«I Sverige, som har en svært sammenlignbar situasjon med Norge, har tornedalingene et beslektet språk med kvensk. Sveriges Radio er et public service-foretak i likhet med NRK. SR har radioprogram på meänkieli fem timer i uka, i tillegg til digitale sendinger på to timer i uka. I tillegg har SR sendinger på radio på riksnettet på finsk på til sammen 11 timer og 55 minutter i uka, i tillegg kommer distriktssendinger på seks timer og ti minutter i uka. I tillegg kommer egen digital radiokanal som sender 16 timer i døgnet på finsk. Det vil si at Svensk Radio har 137 timer sendinger på Meänkieli og finsk, NRK har 12 minutter...», skriver Sundelin.

  • Sundelin ønsker seg en styrking av både den kvenske avisen Ruijan Kaiku og et utvidet tilbud i NRK.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter