Hanne Larsen"/>

– Ikke slik det skal være

Leder ved fødestua i Alta, Gunn Olsen, sier det ikke er vanlig å sende gravide med buss.
nyheter

– Jeg ville aldri satt meg på buss i en slik situasjon, og jeg har ingen problemer med å skjønne at dette ikke var noe hyggelig for henne, sier Olsen, som ikke kjente til at en Alta-kvinne var sendt over fjellet på denne måten.

Ta kontakt

Hun ønsker ikke å uttale seg konkret om høygravide Janice Rødseth, men sier likevel at hun er overrasket over at ekteparet har blitt tilbudt to såpass dårlige alternativer fra «Pasientreiser», som er de som ordner med syketransport.

– Det er forskjell på et planlagt keisersnitt og en vanlig fødsel, men likevel er det ikke på denne måten gravide skal behandles rett før fødselen. Hvis fødselen er nært forestående og man føler seg dårlig, anbefaler jeg alle gravide i vårt område om å ta kontakt med oss slik at vi kan hjelpe til med en best mulig transport, sier Olsen, som mener en egen drosje til ekteparet ville vært en bedre løsning.

Sårbar

Olsen sier man kan føle seg ekstra sårbar i en situasjon der man ikke er norsk, føder for første gang og har et begrenset nettverk. Hvis ektemannen i tillegg ikke kan kjøre bil selv, er valgene få.

– Jeg skjønner godt at man vil ha med seg ektemannen til sykehuset. Det skulle bare mangle.

– Så dette er ikke noe andre høygravide skal behøve å bekymre seg for å bli utsatt for?

– Nei, det er det ikke.

Ektemannen til Janice Rødseth, Remi, sier at kona prater godt norsk, men at både engelsk og norsk blir en utfordring når hun blir nervøs.