Jarle Mjøen"/>

Støtter kravet om sykehus-utredning

Høyre-leder Erna Solberg stiller seg bak kravet til Finnmark Høyre om å få alle kort på bordet for framtidens helsestruktur i fylket.

  Foto: Jarle Mjøen

  Foto: Jarle Mjøen

  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

– Jeg er svært godt fornøyd med signalene og svaret fra Erna Solberg. Det var i overkant av det jeg på forhånd turte å håpe på, sier Høyres fylkesordførerkandidat i Finnmark, Laila Davidsen.

Ingen sykehustilhenger

Høyre-leder Erna Solberg kom til Alta rett fra et besøk på Hammerfest sykehus, hvor hun ble fotfulgt av sentrale politikere fra byen. Hun var derfor forberedt på å bli konfrontert med hva hennes løsninger er for et helsetilbud som skal ivareta Alta-regionen, som huser over en tredel av fylkets befolkning.

– Mitt svar er ikke sykehus i Alta. En ny sykehusdebatt der vi skal bygge ned for å bygge opp, gir ikke folk bedre tjenester, fastslo Høyre-lederen på direkte spørsmål fra Altaposten.

Akutt- og fødetilbud

Da hadde partiets fylkesordførerkandidat allerede bekreftet at hun ønsker seg sykehus i Alta ? og da spesielt akuttilbud og fødeavdeling.

– Det er vel ingen hemmelighet at jeg mener at det er naturlig og riktig at Alta-regionen har denne type tilbud. For meg er imidlertid det aller viktigste at vi nå får en uavhengig og helhetlig utredning av hvordan vi kan organisere helsetilbudet i Finnmark for å kunne gi et best mulig tilbud til flest mulig. Vi bør ikke konkludere før vi har alle kort på bordet, inkludert hva som er den beste samfunnsøkonomiske løsningen, var Laila Davidsens innspill.

Støtter utredning

Hun avviser at støtten til en uavhengig utredning er kontroversiell i partiet hun nå håper å ta inn i fylkesordførerkontoret.

– Nei, tvert om. Finnmark Høyre har gjort vedtak der vi støtter kravet om en utredning, slår Laila Davidsen fast.

Erna Solberg understreket overfor Altaposten at hun forventer at det gjøres grundige analyser og utredninger i forkant av alle tunge investeringer ? og at helseforetakene er lovmessig forpliktet til å vurdere alternativer før det konkluderes.

– Det er først og fremst helseministerens ansvar at helseforetakene foretar nødvendige utredninger. Vi må forvente at Helse Nord legger fram et godt beslutningsgrunnlag, slår Solberg fast.

Feil rekkefølge

Høyres førstekandidat, Laila Davidsen, mener å vite svaret på hvorfor partiene som i dag styrer Finnmark avviser å få vurdert ulike strukturer og løsninger.

– Jeg tror at de frykter konklusjonen så sterkt at de ikke vil ha fakta på bordet. I stedet skal vi altså investere milliardbeløp i en framtidig struktur uten å vite at det er den som kan gi Finnmark som helhet det beste tilbudet, forklarer Davidsen.

Se muligheter

Partileder Erna Solberg er ikke i tvil om at framtidens helsetilbud i Finnmark vil skille seg vesentlig fra dagens. Hun tror det vil bety mer desentraliserte sykehustjenester, noe som også vil merkes i Alta. Det betyr at pasienttilgangen til dagens to sykehus i Finnmark blir ytterligere redusert.

– Finnmark og Alta er kommet veldig langt i en utvikling med å flytte helsetjenester ut av sykehusene og nærmere pasientene, og jeg ønsker mer av det samme både her og i resten av landet. Så er det et åpent spørsmål om utviklingen vil gi rom for akuttilbud og fødeavdeling i Alta, klargjør Solberg.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter