Jensen er blitt professor

– Det er på tide, sier filmskaper Knut Erik Jensen som nå er ansatt ved Høgskolen i Finnmark.
nyheter

Knut Erik Jensen, nylig gjennomfeiret som 70-åring, ble i dag fløyet inn til Alta for å møte rektor Ketil Hanssen og høgskolestyret. De vedtok i dag at Jensen blir professor, 40 år etter at han begynte å lage film.

– Det er jo på tide, ler Jensen, og henter seg litt inn.

– Det er jo veldig fint nå når jeg slutter i NRK i disse dager. Det er en anerkjennelse av det arbeidet jeg gjør. Nå får jeg en ny institusjon å gå til. Jeg håper å kunne gi ungdommene en inspirasjon og håper de får valuta for utnevnelsen.Filmfokus

Som professor ved Høgskolen i Finnmark, vil han undervise i film og media. Noe av det viktigste han ønsker å lære studentene er at film er komplisert, med uendelige muligheter:

– Film er det mest kompliserte, men samtidig det rikeste språket vi har. Og vi har til nå bare utnyttet en liten del av det som er mulig å gjøre. Det har jeg lyst at de skal lære.Nøye vurdert

Filmskaperen er vurdert av en topptung komité bestående av professorer fra inn- og utland. Slik som andre kunstnere, er han vurdert ut fra sin kunstneriske kompetanse. Jensen har en solid filmbiografi bak seg, både innen spillefilm og dokumentarfilm. Han er også manusforfatter og har utgitt bøker.

– Ja, det er jo fagfolk på høyt nivå som uttaler seg her. De har fått se en spredning av det jeg har laget, og gått gjennom CVen, forteller Jensen.

Det hele begynte med en film han lagde fra Leningrad da han studerte russisk der i 1970. Det neste store var «Farvel, du gamle Kjelvikfjell» i 1974. Han har siden laget en rekke dokumentarer og spillefilmer. For «Heftig og begeistret» i 2001 fikk han Amandaprisen, Petter Dass-medaljen og Aamot-statuetten. Han har blant annet laget spillefilmene «Brent av frost», «Når mørket er forbi» og «Iskyss» – om den spiondømte Gunvor Galtung Haavik.

Som en følge av professorutnevnelsen vil Jensen sette opp en fotoutstilling i Alta. «24 bilder i sekundet» består av bilder fra den første filmen han lagde, da han var student i Leningrad i 1970.Les mer i papiravisen!

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter