Kita Eilertsen"/>

Hentet sydpolfarere i fjæra

Søndag tok hurtigruta Nord-Norge seg en tur til Tverrfjord for å plukke opp folk i fjæra.
nyheter

– Vi har hatt en helt fantastisk tur. Det var en kjempeopplevelse, og som Vegard (Ulvang) sa da vi kom ned østsida ? «dette er topp 10 av mine opplevelser», sier Stein P. Aasheim til Altaposten.

Sammen med Vegard Ulvang, Jan Gunnar Winther og Harald Dag Jølle ble han plukket opp av hurtigruta Nord-Norge i fjæra i Tverrfjord søndag ettermiddag, etter å ha kommet ned østsida av Øksfjordjøkelen.

Aasheim beskriver turen over Øksfjordjøkelen som lang, krevende og utrolig artig.

– Vi har sjelden hatt så mange opplevelser på så kort tid. Både kajakk, fottur, is og ski. Og for oss søringer var det et element av oppdagelse. Selv for meg, som har vært på mange turer, sier Aasheim til Altaposten.

Plukket dem opp

– Vi skulle plukke dem opp i fjæra. De spurte oss, og det sa vi ja til, sier kaptein Oddleif Engvik på hurtigruta Nord-Norge.

Akkurat det satte ekspedisjonsdeltakerne veldig stor pris på.

– Det var en helt vanvittig kontrast å bli plukka opp av hurtigruta. Å få tapas, sitte i boblebadet ombord der med sola over Lopphavet over akterdekket, beskriver Aasheim.

Da hadde de padlet inn Langfjorden, gått opp Isdalen og inn på isbreen der.

– Vi hadde med to TV2-fotografer som var med hele turen og gjorde det ekstra utfordrende. Jeg tror de er halvveis i sjokktilstand, ler Aasheim.

Plukka dem opp

Hurtigruta Nord-Norge plukket opp følget i mob-båten sin i Tverrfjord.

– Det var stor stas. De var kjempefornøyde. De fikk mat og god service hos oss ombord etterpå, sier kaptein Oddleif Engvik tilfreds.

Han synes det var fint å kunne være med på dette, da de fire eventyrlystne tok kontakt og spurte om det. Ombord i skipet ble det både badedrakt-show og middag, så det var stor stas.

Sydpolen neste

Neste år skal de fire karene markere at det er 100 år siden Amundsen la ut på sin ferd mot Sydpolen, da han tok opp kampen mot engelskmennene.

19. oktober 2011 legger de ut fra Hvalbukta ved Rosshavet og setter kursen mot Sydpolen.

– Jeg har ikke gjort noe som er i nærheten av å gå til Sydpolen før, og har stor respekt for både distansen og den fysiske anstrengelsen, har Vegard Ulvang (47) uttalt til Dagbladets Magasinet.

Nytt anløp

Mannen som tok bilder av hurtigruta fra sin veranda i Øksfjord, stusset ganske mye da han så hurtigruta Nord-Norge på tur inn til Tverrfjord. Det var søndag ettermiddag, og hurtigruta har slett ikke anløp i den retningen.

– Jeg har aldri sett hurtigruta gå dit før, sier Kjetil Olsen, og legger til for moro skyld:

– Er dette det nye hurtigruteanløpet i Loppa?

TV2 var med og filmet ekspedisjonen til Øksfjordjøkelen og ombordstigningen på hurtigruteskipet. Etter det vi kjenner til, skal det vises neste lørdag.