Tom Skoglund"/>

RV 93 stengt etter brukollaps

Brua på Garrajohkamoen har kollapset. Åpning av veien er tidligst om 1-2 døgn.

  Foto: Rolf Edmund Lund

nyheter

Like etter klokka 18.30 tirsdag kveld ble politiet varslet om at deler av veien ved brua på Garrajohkamoen sør for Eiby hadde blitt vasket ut i Garrajohka, som er ei sideelv til Eibyelva.

Personell fra brann, ambulanse og politi rykket ut mot stedet umiddelbart. Også personell fra veimyndigheten ble varslet og satte kursen mot stedet.

Kollapset på kort tid

- Vi fikk inn en melding som vi tolker dit hen at brua er i ferd med å ryke. Jeg har forstått det dit hen at deler av veibanen er vasket bort. Hvordan det står til med brua akkurat nå, det vet jeg ikke, sa operasjonsleder Ernst Kristian Moe ved Vest-Finnmark politidistrikt til Altaposten klokka 19.15.

En knapp time senere var kollapsen et faktum.

- Brua er falt ned. Den ene enden står nå nedi elva ut fra opplysningene vi har fått inn fra folk på stedet, sier stabssjef Terje Wickstrøm ved Vest-Finnmark politidistrikt til Altaposten klokka 20.10.

- Det er fysisk umulig å ta seg over elva, og vi vil derfor - selvfølgelig - kjøre full sperring fra begge sider. Den ene av sperringene kjører vi helt oppe ved Suolovuopmi, for å hindre at større kjøretøy tar seg nedover og får problemer med å snu, sier Wickstrøm.

Minst 1-2 døgn stengt

Ifølge stabssjefen har Statens vegvesen gitt beskjed om at det vil ta tid å ordne opp i de oppståtte problemer.

- Værprognosene er heldigvis bedre, og det meldes om kaldere vær. Da vil vannstanden gå noe ned. Spørsmålet vi stiller oss nå er når veien kan åpnes igjen. Og under forutsetningen at vi er skikkelig heldige med været, så kan vi snakke om ett til to døgn med sperring. Er vi uheldige vil det ta enda lengre tid, anslår Wickstrøm.

Statens vegvesen vil legge opp til en midlertidig løsning, muligens ved siden av den kollapsede brua.

- Men ingen må være i tvil om at veien er sperret og vil bli det fram til midlertidig bru er på plass.Tok ingen sjanser

- Dere valgte å iverksette full utrykning, hvorfor?

- Det var ingen som med hundre prosent sikkerhet kunne garantere mot at noen eventuelt hadde falt i elva. Ingenting tyder så langt på at noen er blitt tatt med vann- og ismassene, men vi velger å ikke ta noen sjanser, sier operasjonsleder Moe til Altaposten.

- Personell på stedet driver nå og undersøker om det kan være noen som er tatt av vann- og ismassene. Å ha personell fra samtlige etater til stede er dessuten en ekstra sikkerhet dersom det skulle oppstå en situasjon nå, sier Moe.

Utrykningspersonell skal også ha blitt sendt til Tangenbrua, på grunn av den kraftige snøsmeltingen og isgangen. Her fant man ut at situasjonen foreløpig ikke var kommet ut av kontroll. Dermed er veien opp mot Gargia åpen - enn så lenge.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter