Tom Skoglund"/>

Storfornøyd med gassfunn

North Energy tar et nytt steg opp fra «mygg»-klassen med gassfunnet på Haltenbanken.

  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

Direktør Erik Karlstrøm legger ikke skjul på at både han og de ansatte i North Energy er lettet og glade.

– Det er klart vi er glade for å ha gjort funn i vår første letebrønn, sier Karlstrøm til Altaposten.

– Selvfølgelig er vi veldig, veldig glade. Vi har reserver nå, noe som er kjempeviktig. De små selskapene som ikke klarer å finne noe, de forsvinner. Og for oss er det en utrolig lettelse å være ute av denne kategorien, sier Karlstrøm.

Stort sprang

Funnet er foreløpig anslått til å være mellom tre og 15 millioner standard kubikkmeter utvinnbare oljeekvivalenter.

– Skulle den reelle størrelsen være i øvre del av anslagene vil det tilsvare 100 millioner fat. Det vil føre funnet opp blant de 12 største funnene som er gjort de siste par årene på norsk sokkel, sier Karlstrøm.

– Det er et stort sprang fra tre til 15?

– Et så stort sprang er naturlig. Slik vil det være etter første brønn på et felt. Vi får stadig inn drypp av informasjon etter hvert som datamengden analyseres. Dette vil gjøre at vi gradvis vil kunne avgrense og være mer nøyaktige. Vi håper selvfølgelig at de endelige tallene legger seg i den øvre delen av skalaen, sier Karlstrøm.

– Når er analysen ferdig?

– Det vil nok gå langt uti mai før vi har fordøyd alle tallene her. Men det lover godt, det vi har sett hittil.

Håper på utvinning

– Kan dette være et drivverdig funn?

– Vi vet ikke nok ennå. For selv om funnet i seg selv er gjort, så vet vi ikke nok om produksjonskapasiteten er der, sier North-direktøren.

Kort fortalt handler dette om hvor fort og effektivt det er mulig å pumpe olje eller gass opp av et felt. Dette avhenger av flere faktorer, hvor en av de viktigste er den geologiske sammensetningen av formasjonen hvor funnet er gjort.

– Olje og gass må komme så fort ut av reservoaret at det er økonomisk lønnsomt. På den måten kan relativt små funn være lønnsomme å utvinne, mens svære funn ikke lar seg utvinne fort nok til at det svarer seg økonomisk, sier han.

Sagt på en folkelig måte; det hjelper lite at du har en stor varmvannstank hvis krana er knøttliten.

Trenger ny brønn

– Når vil dere avgjøre om feltet skal bygges ut?

– Akkurat nå har vi bare et nålestikk inn i et svært område. Vi vil derfor måtte bore en avgrensningsbrønn. Denne vil kunne komme allerede til neste år. Da vil vi både kunne si ja eller nei, og også si noe om hvordan det hele eventuelt skal utvinnes, sier Karlstrøm.

Markedssituasjonen har selvfølgelig også noe å si:

– Vi tar ikke opp gass eller kondensat som markedet ikke har bruk for.

Flere prøveboringer

North Energy er inne som medeier i flere lisenser, og Erik Karlstrøm forteller at det vil bli gjennomført flere prøveboringer på andre felt i år.

– Den neste sikre brønnen kommer på Jette ved Nornefeltet. Her er Statoil operatør. Men vi er også i forhandling rundt en brønn som forhåpentligvis skal bores ganske snart. Håpet er at denne blir boret før Jette-brønnen, sier han.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter