Magne Kveseth"/>

– Et nordnorsk koppereventyr

Canadiske og kinesiske gruveselskaper vet at Finnmark er blant de rikeste mineralområdene i verden.

  Foto: Jon Ingemundsen

  Foto: Jon Ingemundsen

  Foto: Jon Ingemundsen

nyheter

Kan rikdommene under bakken i Finnmark bli like betydningsfulle som olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen har vært? Det var et av spørsmålene under næringsforeningas frokostmøte i Alta tirsdag.

Knebler seg selv

Mens det legges bånd på Fefo, slik at Fefo ikke får delta i investeringer i de ressursene som Fefo bestemmer over, skraper multinasjonale selskaper på dørstokken til Finnmark.

De tenker mest profitt, og en investering skal kaste av seg og gi overskudd i Toronto eller Shanghai.

– Selskapene står klare til å innta fylket på kort varsel. Det er derfor vi ønsker å etablere et stort nordnorsk mineralselskap som i samarbeid med myndighetene klarer å skape verdier lokalt, ta vare på naturen og utvikle lokalsamfunnene i nord, sa Nussir-direktør Øystein Rushfeldt i Kunnskapsparken tirsdag.

Lokal kapital

I beste proteksjonistiske ånd forsøker nå store lokale entreprenørselskap i Nord-Norge å posisjonere seg for et mulig fremtidig gruveeventyr i Finnmark.

Selskapet Nussir sitter på en malmressurs som med dagens pris er verdsatt til mellom 16 og 17 milliarder kroner, men hele Ulveryggen og Nussir-området i Kvalsund kan ha langt større ressurser enn det som så langt er kartlagt. For selskapet opererer med et minimum ut fra de kjerneboringene som så langt er gjennomført, og det er ikke få kilometer.

I Ulveryggen, hvor Folldal verk hadde sin drift for 30 år siden, er kun tre av 10 millioner tonn tatt ut og Nussir-feltet har en betydelig større forekomst enn alle Røros-gruvene som hadde drift i 300 år.

I dag er kopperprisen på rundt 7000 dollar tonnet, mens det med dagens teknologi kan drives break-even med en pris på 4500 US dollar per tonn.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter