Rune Østlyngen"/>

Gjennombrudd i vinterturismen

Kalenderen viser mars, men Henriette Bismo Eilertsen tar i mot cruiseturister som aldri før.

  Foto: Rune Østlyngen

nyheter

– Det beste av alt er at vi allerede nå har booket tre cruisebåter til Alta for neste vinter, sier «Via-Henriette» fornøyd.

Full rulle i tre døgn

Tirsdag formiddag lå det to cruiseskip i Bukta samtidig. Når man ser på kalenderen, er det historisk. Båtene det er snakk om er:

  • MS Saga Pearl II med 450 passasjerer som kom fra Southampton søndag og seiler videre i formiddag.
  • MS Marco Polo som kommer fra London med 720 passasjerer, ankom Alta tirsdag morgen og seiler videre onsdag.

– Saga Pearl har ligget her i to dager nå og Marco Polo skal ligge i ett døgn. Det blir tre døgn med cruisegjester i Alta med alt det medfører. Vi har bestillinger på scooterturer, hundekjøring, besøk ved sami siidaen, ishotellet med overnatting, Alta museum og Tirpitz-museet. I tillegg jakter selvsagt gjestene på nordlyset, så vi håper på klarvær, oppsummerer Bismo Eilertsen.

Betyr enormt for Alta

Alle cruisegjestene kommer fra England. Antallet runder 1100 totalt.

– At vi har to cruisebåter her midt på vinteren er helt unikt. Man kan bare tenke seg hva det vil si for byen å ha over 1000 engelskmenn på besøk. For å si det slik, så har jeg sett mange av dem på vei tilbake til båtene med handleposer i armene, påpeker hun med et smil.

Takk fra ordføreren

Tirsdag morgen stakk ordfører Geir Ove Bakken og Marianne Nielsen fra Alta skipsekspedisjon innom Natokaia i Bukta hvor han overrakte et flott nordlys-bilde til kapteinen på cruiseskipet Marco Polo, Valentin Zhukov.

– Jeg hadde en hyggelig time sammen med kapteinen som fortalte at de gledet seg stort til å komme til Alta. Signalene de får er at passasjerene, er at de ønsker seg tilbake, forteller Bakken.

Også Henriette Bismo Eilertsen ved Via tours får gode tilbakemeldinger.

– Et slikt besøk ombord er noe det settes enormt stor pris på. Det sender et signal til både mannskap og passasjerer som klart og tydelig sier at de er velkommen og ønsket til byen, sier hun.

Enormt aktivitet

Veolia/FFR har nærmest støvsugd regionen for å finne nok busser til å transportere cruisepassasjerene ut til aktivitetene i Alta.

– 34 busser har hentet folk bare fra Saga Pearl. 39 busser er satt opp til forskjellige aktiviteter for passasjerer ombord på Marco Polo. Med to slike cruisebesøk, er det ingen ledige busser i regionen, understreker Bismo Eilertsen.

Veksten fra ett vintercruiseanløp i fjor til to i år, og minst tre neste år, viser at dette er et nytt og spennende marked.

– Neste vinter skal Marco Polo hele tre turer til Alta. I tillegg vet jeg at blant annet aktører i Miami regner på turer hit, så vi venter spent på om enda flere melder sin ankomst, sier Henriette.

  • Det er Via, som sammen med Alta kommune, Avinor og Alta havn har jobbet hardt i fem år for å få vintercruiseturister til Alta.