Skriver historie

Champagnen fløt nær sagt hele fredagen i lokalene til North Energy og Origo Nord i Alta, etter at det første finnmarksselskapet ble børsnotert.

  Foto: Odd M. Haugen

En milepæl for Finnmark.

Harald Karlstrøm, direktør Origo Nord AS
nyheter

Her var det grunn for å feire minst like mye som på børsen i Oslo. Superlativene satt like løst som boblene i den gule enka (champagnen) da North Energy og selskapets fødselsansvarlige Origo Nord feiret den fullførte aksjeutvidelsen.

Men festen kan ikke vare så lenge, for allerede neste uke starter boringen etter olje på Fågelberg-lisensen utenfor Nordland og der er myggen fra Alta med i en 12 prosents-eierandel.Historisk

– Vi har vært med på å skrive næringslivshistorie i Finnmark i dag da et selskap fra Finnmark med base i Finnmark for første gang er notert på børsen. Det er en viktig sak å markere, men minst like viktig er at vi har hentet inn 400 millioner kroner som gjør at selskapet er fullfinansiert for de neste tre års planer, fastholdt Harald Karlstøm i Origo seg etter at bjella ringte selskapet inn på Oslo børs, hvor hans direktørbror Erik Karlstrøm var på plass.

Det var Harald Karlstrøm og Origo som var tilrettelegger for etableringen av North Energy.Viktig signal

HMS-direktør Lars Tveter i North Energy kommenterte børsnoteringen med å henvise til oljedirektør Bente Nylands uttalelser i forrige uke.

– Hun fokuserte på at bransjen skal kvitte seg med festbremsene, de som ikke klarer å finansiere sine operasjoner. Det er 14 av dem som er forsvunnet de siste årene. Kapitalutvidelsen for North gir oss mulighet til å drive langsiktig. Vi har nå frihet til å gjennomføre våre operasjoner og vi trenger ikke å hente inn penger for hver brønn vi skal være med på, sa Tveter.

Og han slo fast at selskapet er fullfinansiert for tre år framover. Selskapet er med på åtte planlagte brønner de nærmeste årene, forklarte han.Organisasjonen

– Dette er en milepæl for Finnmark, for nå er selskapet fullfinansiert, dette er fantastiske resultater oppnådd på så kort tid, sa Geir Ove Bakken.

Ordføreren kommenterte børsnoteringen med stor tilfredshet, og slo fast at selskapet hadde gjort en fantastisk jobb for å komme dit de er i dag.

– Ledelsen og de ansatte har vist at man kan få til en slik etablering i Alta, de har bygget en sterk organisasjon og selskapet har en meget kompetent ledelse. Dette er historisk, og det er all grunn til å ønske selskapet lykke til med operasjonene i tida som kommer, sa ordføreren.

Han la ellers til at selskapet blir tatt seriøst i direktoratet, departementet og blant sentrale politikere, noe som ikke minst er viktig.

Harald Karlstrøm kvitterte med at de syntes kommunen hadde vist en offensiv og god holdning med å bakke selskapet opp og vise at man kan få til slike etableringer i Alta.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter