Jarle Mjøen"/>

Forstår sykehuskravet

På besøk i Alta slo Aps helsetopper på Stortinget opp døra for en debatt om sykehus i byen.

  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

– Det er ikke vanskelig å forstå kravet fra folk i Alta om fødeavdeling og akuttilbud. Det er imidlertid ikke sånn at vi vil stenge dørene i Hammerfest og erstatte det med et nytt sykehus i Alta. Løsningen er nok mer å se tilbudet i Hammerfest og Kirkenes i sammenheng med det vi kan bygge opp i Alta, klargjorde Tove Karoline Knutsen, medlem av Stortingets helse- og sosialkomité, da hun besøkte Alta.

Møtt av sykehuskrav

Hun kom til Alta mandag morgen sammen med partifelle og saksordfører for samhandlingsreformen på Stortinget, Are Helseth. Allerede på vei inn på Alta helsesenter ble duoen møtt av kontante krav om at Alta må få fødeavdeling og akuttilbud.

– Ja, jeg har hørt at det kreves sykehus, var den en tanke lakoniske kommentaren fra stortingsrepresentanten fra Troms før også Helseth bekreftet at han hadde registrert folkekravet fra kommunen og regionen han nå besøker.

– Det har ikke vært til å unngå at vi er blitt kjent med kravet om sykehus allerede før vi kom hit, medga Helseth.

Stor oppslutning

De to helsepolitikerne har timet besøket med at en aksjon på Facebook for sykehus til Alta har samlet nær 6.600 medlemmer. De to helsetoppene i Ap vedgår at signalene og kravet fra befolkningen i Alta-regionen legges merke til.

– Som sagt er det ikke vanskelig å forstå reaksjonene i befolkningen. Det bor mange i denne regionen, og vi vet at helsetilbudet betyr svært mye for folk, medgir Knutsen, som representerer Troms på Stortinget.

Samhandlingsreformen tema

På møtet med Alta kommune, og senere på kvelden med representanter for Alta Ap, ble det ikke diskutert investeringer eller planer om nye bygg, utstyr eller bemanning.

– Det vi vet er at veksten hos sykehusene gradvis skal flate ut. Frigjorte midler skal i stedet brukes på å styrke tilbudet ute i kommunene, fastslo Are Helseth overfor Altaposten før Tove Karoline Knutsen utdypet:

– Vi kjenner til at det er en del bygg som må oppgraderes i Finnmark, men samhandlingsreformen handler mest av alt om at behandlingen skal skje på det mest effektive nivået. Det betyr at tilbudet nær pasientene og befolkningen må styrkes.

Helse-arkitekt

Duoen som i hele går satt i møte med Alta kommune og Alta Ap, er ikke hvem som helst. Ikke minst er Are Helseth ansatt for å ha en nøkkelrolle i den helsepolitikken Ap vil meisle ut nasjonalt de nærmeste årene.

Helseth har bakgrunn som lege før han i 2009 som vararepresentant for kulturminister Anniken Huitfeldt tok plass på Stortinget. Helseth har vært kirurg og sjefslege ved Bærum sykehus samt helse- og sosialdirektør i Akershus fylkeskommune. Han ledet også arbeidet med Nasjonal helseplan 2007 til 2010. I dag er Helseth saksordfører på Stortinget for samhandlingsreformen.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter