Magne Kveseth"/>

Bøtelagt for ungens miniscooter-kjøring

En far i indre Finnmark har fått en bot på 5.000 kroner etter at ungen kjørte miniscooter.

(illustrasjonsfoto) 

nyheter

Lensmann Anette Smuk Buljo sier etaten ikke har til hensikt å drive klappjakt på de som har miniscootere. Hun føler imidlertid behov for å opplyse litt om hvordan lovverket stiller seg til disse «barnekjøretøyene».

– Faren er bøtelagt for såkalt overlatelsesmedvirkning, og har vedtatt boten på 5.000 kroner, sier politifullmektig Gøril Lund ved Vest-Finnmark politidistrikt.

Vanskelig

Kautokeino-lensmann Smuk Buljo sier det er vanskelig å dele inn barnescooterne i kategorier, for ofte er det verken scooter eller leketøy man snakker om.

– Hvorfor er det vanskelig å vite hva en miniscooter er for noe?

– Leketøy skal kun kjøre under 6 kilometer i timen og veie under 50 kilo. Hvis det er tyngre saker, og det går fortere, så kan det være scooter. Men går kjøretøyet under 30 kilometer i timen, da er det motorredskap, sier lensmannen.

Motorredskap

– Miniscooter er et kjøretøy, som har belter og styreski ? og dermed kommer inn under kjøretøyforskriftens paragraf 25, nummer 4, vel og merke hvis de går saktere enn 30, for hvis de går fortere er de scooter, presiserer Smuk Buljo.

Hun slår fast at det er mange spørsmål blant folk knyttet til disse miniscooterne, som det er mange som har. Noen leier til og med såkalte dagkjennemerker til dem, men det er ikke registreringsplikt på dem hvis de defineres som motorredskap.

– Og når det gjelder førekortkrav til disse, så er det ikke førerkortplikt, men fører må være over 16 år og inneha nødvendig kompetanse til å føre dem. Det politijuristen nå har fastslått, er at det er straffbart å la barn føre miniscooter, med mindre det skjer på lukket bane, sier kautokeinolensmannen.

Avklares

Hun peker på at utfordringen i dette er at foreldrene ved kjøp må få avklart med selger hva miniscooteren skal defineres som.

– Ofte finnes det ikke spesifikasjoner for disse miniscooterne, og hvis vi kommer over foreldre som lar ungene kjøre en slik så kommer vi til å beslaglegge scooteren og få avklart de tekniske spesifikasjonene. For å få det gjort må scooteren inn til biltilsynet for en sjekk, sier Smuk Buljo.

Hun forteller at politiet i Kautokeino i fjor beslagla to slike miniscootere, som etter teknisk gjennomgang ble levert tilbake til eierne.

– Dette er ikke noe stort problem, men jeg synes folk skal være oppmerksomme på hva dette kan bety, nemlig bøtelegging hvis man bryter loven. Jeg ønsker alle en god scootersesong og håper at folk flest kjører med hodet, om jeg kan bruke et slikt uttrykk.

Miniscooterne kan kjøres cross med på bane eller annet lukket område i klubbregi.

– Vi kommer ikke til å ha dette som en veldig høyt prioritert oppgave, men hvis det blir et problem vil vi håndheve reglene, sier lensmannen.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter