Hanne Larsen"/>

Fra anleggsslusk til barnehageonkel

Leif Arvid Ernstsen tok et langt steg vekk fra anleggsgrøfta da han ble syk.
nyheter

– Hadde noen sagt til meg for ti år siden at jeg skulle begynne å jobbe i barnehage, ville jeg flirt høyt, sier Leif Arvid «Leffen» Ernstsen.

Bil og scooter

42-åringen er en av mange altaværinger som har startet arbeidslivet ved å droppe ut av skolen og hoppe inn i gravemaskina før han var ferdig med 9. klasse.

– Det var pengene som lokket, sier Ernstsen som skulle ha både scooter, bil, gumpi – og når alderen tilsa det – eget hus.

Ødela helsa

Etter tjue års humping i hjullasteren, begynte skuldra å krangle. Sprøyte på sprøyte hjalp ikke og til sist var operasjon siste utvei.

– Jeg fikk beskjed fra fastlegen at hvis jeg fortsatte i samme spor ville skuldra ikke holde mer enn noen få år. Så da var det bare å finne på noe annet, sier Leif Arvid mens han strør sand i utearealet i Åsen barnehage hvor smårollingene leker rundt beina hans.

– Først tenkte jeg på ingeniør, men det passet dårlig med familiesituasjonen. Dermed fullførte jeg niende klasse og kastet meg på gymnasfagene, forklarer Leffen som ved en tilfeldighet havnet på prøve i Åsen barnehage. Nå har han vært «barnehageonkel» i fire år.

– Det er et allsidig og givende arbeid. Her får jeg rørt meg. Skrivemaskinarbeid fungerer ikke for meg. Da blir jeg stiv og får vondt, slår han fast.

Uføre menn

Alta har høyt sykefravær i landssammenheng, rundt 10 prosent, og kommunelege Kenneth Johansen viser til helt ferske tall som sier at menn over femti ligger høyere på langtidsfravær enn kvinner i samme aldersgruppe.

– Det er litt overraskende, men samtidig ser vi at arbeidsmarkedet i Alta er veldig kjønnsdelt og at mange menn jobber i typiske mannsyrker der de slites tidlig ut. Når de da blir sykemeldte, er terskelen høy for å finne andre yrker, eksempelvis innenfor serviceyrket. Dermed blir de gående sykemeldte helt til de havner i uførestatistikken, kommenterer Johansen.

Jobbet hardt i mange år

Leif Arvid Ernstsen er ikke overrasket over at mange menn i Alta blir uføre lenge før pensjonsalder.

– Anleggsbransjen er på mange måter en veldig hard bransje, og mange jobber mye over kort tid. Hvis du ser på hvor mange timer mange av maskinkjørerne har hatt opp gjennom årene, tror jeg mange tenker at når de er utslitt i denne jobben kan de ta det med ro og gjøre noe av det de ikke rakk da de jobbet, uttaler Ernstsen.

– Å ta seg jobb i barnehage eller på Narvesen er ikke aktuelt?

– Nei. Det er ikke noe tema engang.

Må tørre å tenke nytt

Da Leffen selv valgte bort krafse og skufle til fordel for bleieskift i barnehagen, lot ikke reaksjonene vente på seg.

– En fyr sa til meg at dersom han for tjue år siden hadde satset penger på at jeg skulle begynne i barnehage, ville han ha vært en rik mann i dag. Oddsen for det var ikke særlig høy. Men man må ikke være redd for å tenke nytt. Den største bøygen er kanskje å tenke tanken på at det er mulig, mener Ernstsen.

Gir livet mening

Han synes det er viktigere å ha en jobb å gå til enn å tenke på at andre eventuelt mener han driver med «kvinnfolkarbeid».

– Det å ha en jobb å gå til betyr alt. Det er viktig for selvfølelsen og trivselen, mener Ernstsen og legger til:

– Man modnes med årene og skifter holdninger til hva som er viktig og ikke viktig. For meg funker dette og jeg tenker som så at dersom jeg kan drive med det til jeg eventuelt ikke klarer mer, så er det fint. Jeg har noe å fylle dagene med og det er det viktigste.