Tom Skoglund"/>

– Ikke fra Kiruna

Lysfenomenet på sør-østhimmelen var trolig en rakett på avveie, skutt opp fra Russland.
nyheter

Flere medier spekulerte i morgentimene onsdag om hvorvidt det spektakulære lysfenomenet som ble observert over hele Nord-Norge stammer fra en rakett skutt opp fra en base på Nordkalotten.

Ingen omtale i Russland

Anna Rathsman ved Swedish Space Coorparation i Kiruna avviser overfor VG Nett at det kan være en rakett fra deres senter.

– Vi har ikke skutt opp rakett siden 29. november i år, sier hun til nettavisen.

På russisk side av grensen er det helt tyst. Ifølge journalistkolleger Altaposten har vært i kontakt med, er ikke fenomenet omtalt i det hele og det store i russiske nyhetskanaler.

Ikke fra Andøya

Sjef for rakett- og ballongavdelingen ved Andøya Rakettskytefelt AS, Kjell Bøen, forteller at heller ikke de har hatt noen rakettoppskytninger som kan ha ført til det spesielle himmelfenomenet.

– Jeg har gjort mine undersøkelser, og verken vi eller Kiruna har hatt noen aktivitet som skulle tilsi et slikt fenomen. Her snakker vi mest sannsynlig om en russisk rakett, skutt opp enten fra ubåt eller fra Pletsevsk-basen i Arkhangelsk. Sistnevnte stemmer godt over ens med retningen hvor himmelfenomenet er observert, sier han til Altaposten.

– Har sett blåfargen før

Den spesielle blåfargen kan ifølge Bøen forklares:

– Vi har selv hatt en oppskytning, i januar 2008, hvor vi så et blått lys. Det skapte store overskrifter, da fenomenet ble observert over hele Nord-Norge. Blåfargen den gang kom fra vår rakett, og det er sannsynlig at den samme blåfargen er den som er observert nå.

– Hvor høyt oppe i atmosfæren har dette foregått?

– Det er uvisst, men kommer raketten fra Russland, må det ha vært veldig høyt oppe. Fenomenet var tross alt synlig helt nedi Trøndelag, sier han.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter