Hanne Larsen"/>

Kontrollfrik skal styre Ávvir

Sara Beate Eira (27) er skrekkslagen etter å ha takket ja til redaktørjobben i Ávvir.
nyheter

– Selvfølgelig er jeg redd, men hvis styret i Ávvir mener at jeg er kompetent, så velger jeg å stole på at jeg klarer jobben, sier 27-åringen fra Kautokeino.

Ypper seg mot NRK

Sara Beate Eira er utdannet journalist og har blant annet erfaring med seg fra NRK sami radio når hun 1. desember tiltrer stillingen som redaktør i den samiskspråklige avisa Ávvir, som er en sammenslåing av Ássu og Min Áigi. Avvir dekker de samiske kjerneområdene i Finnmark og er den eneste avisa i hele verden som skriver på samisk.

– Vår største konkurrent er Sagat, som kommer ut på norsk, men også NRK sámi radio er en konkurrent. Det å yppe seg mot dem er noe jeg har ambisjoner om, selv om det selvsagt er tøft ettersom de er så kjempestor, med masse journalister og dekning både på TV og i radio, i tillegg til en kjempegod nettside, sier Eira som sier at nettet vil bli et satsingsområde også for Ávvir.

Styrer 12 journalister

Dette er ikke den eneste ambisjonen Eira har.

– Jeg har lyst til at avisa skal bli en dagsavis folk ikke kan gå glipp av. Det er store tanker, men man må ha noe å strekke seg etter, mener Sara Beate som vil ha 12 journalister under seg fordelt på Tana, Karasjok, Kautokeino og Tromsø. Selv blir hun sittende i hjembygda.

– Vi har ikke noe hovedkontor, så jeg har fått lov å velge om jeg vil sitte i Karasjok eller Kautokeino. da har jeg valgt Kautokeino siden jeg er herifra. Men jeg blir å pendle mye til Karasjok, og det gleder jeg meg til for jeg trives godt der også.

Kontrollfrik

Eira både frykter og gleder seg til det enorme ansvaret som hviler på en redaktør. Hvert minste lille ord som står på trykk må Eira svare for dersom det kommer reaksjoner og anmeldelser inn til Pressens faglige utvalg, eller kanskje enda verre; domstolene, hvis noen skulle føle seg ekstra trampet på tærne.

– Det er noe jeg tenker veldig mye på. At det er et stort ansvar og at ting skjer raskt når man er i dagspressa. Men jeg er kontrollfrik, så det passer meg egentlig bra, sier Sara Beate.

– Det blir ingen 8-16-jobb?

– Nei, det blir det ikke og dette er noe av det jeg tenkte mest på før jeg takket ja til jobben. At livet mitt blir totalforandret. Jeg skjønner at dette er en jobb jeg er nødt å satse på i noen år hvis det skal være noen vits, men det er jeg villig til. Selv om det er skremmende er det også en stor utfordring, sier Eira som overtar redaktørjobben etter Svein Nordsletta.

Nyhetshund

Sara Beate har verken mann eller barn ennå og det er kanskje like greit med tanke på arbeidsmengden hun vil måtte dykke ned i. På spørsmål om avisa vil bære preg av å få en kvinnelig redaktør svarer hun leende:

– Jeg har aldri vært mann, så jeg vet ikke. Nei, ærlig talt så vet jeg ikke hvordan jeg ville prioritert hvis jeg var mann, men det er vel nærliggende å tro at mine valg vil være påvirket av at jeg er kvinne.

– Hva vil være den største utfordringa?

– Jeg er nyhetsmenneske og når man styrer en dagsavis er det viktigste å ha sine egne saker. Det blir nok den største utfordringa: å finne de gode sakene i et bittelite samfunn før noen andre.