Rune Østlyngen"/>

– Sjansespill å vente på surstoff fra Kirkenes

Kols-pasient Randi Andreassen fikk feil på oksygenmaskinen lørdag kveld. Hjelpen fra Kirkenes kom først onsdag.

  Foto: Rune Østlyngen

nyheter

– Jeg føler at det spilles med mitt liv når et firma i Kirkenes skal hjelpe oss i Alta når vi trenger assistanse fort, tordner hun.

Låser og går hjem

Det er «Senter for behandlingshjelpemidler» i Kirkenes som driver tilbudet som gir pasienter pustemaskiner og oksygen for Helse Finnmark.

Andreassen bruker en såkalt oksygenkonsentrator. Den bidrar til å gi henne konsentrert oksygen i lungene og blodbanen. Hun har en mindre maskin som hun bruker når hun går seg en tur.

– Men den kan jeg ikke sove med. Den store maskinen sluttet plutselig å virke. Og det er kanskje ikke så rart. Ingen har tatt service på den siden jeg fikk den for nesten to år siden. Er dette også ting vi som pasienter må passe på selv, spør hun oppgitt.

– Som langt fremskredet kolspasient er jeg avhengig av ekstra oksygen hele døgnet. Med dagens system finnes det ingen å ringe, intet system som fungerer når de i Kirkenes tar helg, låser døra og går hjem. Å satse på hjelp fra Kirkenes er et spill på liv og død for oss i Alta, sier hun oppgitt.

Måtte kjøre selv

Andreassen bor i Talvik og fikk etter hvert som helga skred frem dårligere og dårligere luftmetning i blodet.

– Da jeg mandag ringte hjelpemiddelsentralen i Kirkenes, skjønte de tydeligvis ikke alvoret i situasjonen. Men etter hvert tok de kontakt med helsesenteret i Alta, hvor de har en ekstra maskin stående. Damen spurte om jeg kunne hente den selv, noe jeg angrer på at jeg sa ja til. Oksygennivået var så lavt at det neppe var forsvarlig. Jeg synes heller ikke tilbudet fra Kirkenes er forsvarlig. Avstanden er for stor til Alta og liv vil gå tapt dersom ingen gjør noe med problemet. Det er uaktuelt at den første som stryker med skal være meg, derfor sier jeg i fra nå, understreker Andreassen som selv har arbeidet som hjelpepleier i mange år.

Ambulanse neste

Med en avstand på mellom tre og fire mil en vei fra Alta til Talvik, frykter Andreassen at også hjelp med lege og ambulanse en dag kan komme for sent.

– Jeg har blitt hentet med ambulanse tidligere. Nå føler jeg at det er uunngåelig å ta kampen for å få til et bedre system både for meg selv og andre i samme situasjon. Det må være mulig å få til noe bedre enn i dag. Hvorfor kan ikke helsesenteret i Alta ha i all fall noe utstyr og oksygen stående klar til utkjøring. Til bruk i en nødssituasjon om ikke annet. Jeg vet selv at personellet ved helsesenteret er kompetent til å håndtere dette. Også fastlegen min er enig i dette, sier 62-åringen.

– Vi bør ha en sentral for dette i hjemkommunen. Det er for galt dersom det må gå så langt at vi må fraktes til sykehus i hui og hast. Alle som har kjent på hvordan det føles å ikke få luft, kjenner den fortvilelsen. Det er etter min oppfatning en uansvarlig helsepolitikk, hevder Randi.

Må tas på alvor

Kommunelege i Alta, Kenneth Johansen, forteller at han ikke kjenner nok til denne spesifikke problemstillingen.

– Dette er ikke et kommunalt ansvar. Men jeg skjønner de dette gjelder. Er det slik at systemet ikke fungerer godt nok bør saken løftes å gjøres noe med. I utgangspunktet er det nok også regler som gjør at vi ikke automatisk kan ha denne funksjonen. Det handler blant annet om gass under trykk og så videre. Men man bør nok se på problemet, påpeker han.

  • Altaposten har forsøkt å få kommentarer både fra Helse Finnmark og Senter for behandlingshjelpemidler i Kirkenes rundt denne saken uten å lykkes.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter