Rune Østlyngen"/>

Verste flytting på over 20 år

Årets reinflytting fra Sørøya har vært et mareritt.

VERSTE ÅR: Tormod Birkely i Reindriftsforvaltninga er glad årets reinflytting er over. – Det verste året siden 1986, sier han om værforholdene.  Foto: Arkivfoto

nyheter

- Når man kikker ut vinduet i Alta, skjønner man ikke at det kan være både storm, øsende regnvær eller et enormt snøfall ute i fjorden. Det verste jeg har opplevd siden 1986, sier Birkely som koordinerer reinflyttingen for Reindriftsforvaltningen.

Vasset i snø

Birkely forteller at de flytter reinen fra kysten til innlandet rundt 8.-9. oktober hvert år. Men i år har forholdene vært ekstreme noe som har medført noen dagers forsinkelse.

- Normalt går det helt greit å flytte på denne tiden. Men i år har utøverne opplevd mange, mange uker med elendig vær. Det har svingt fra silende regnvær til sterk vind. Plutselig kom det i tillegg 70-80 centimeter snø. Firehjulingene måtte parkeres og scootere hentes fram. Det var svært vanskelig å få samlet reinen når folk måtte løpe etter reinen i terrenget med snø til livet, understreker han.

- Å vasse i snø med striebånd mellom seg i 22 sekundmeter vind, er nesten umulig. I tillegg har vi slitt med tåke som har redusert sikten til nesten null, sier Birkely.

Han får støtte fra sin kollega i Reindriftsforvaltninga, Mikkel Ailo Gaup.

- Det har vært svært vanskelige forhold i øydistriktene og snøen ligger faktisk enda noen steder til tross for milde dager i det siste, påpeker han.

Siste lass i natt

Klokken 06 natt til torsdag, ble de siste reinsdyrene satt på land i Saltvika og på Skillefjordneset. Herfra vandrer de hver sine ruter inn til vinterbeitene på vidda.

- Jeg registrerer at mange har reagert på mye rein nede i Alta. Men når all rein nå er på land, jages dyrene til fjells, påpeker han.

I fjor vår mistet reindrifta i distrikt 19D, som flytter dyrene til og fra Sørøya, mange dyr motsatt vei grunnet utsulting.

- Jeg kjenner ikke døde dyr i det hele tatt denne gangen. Det var kun 16-17 rein vi ikke fikk samlet inn og som ble igjen før vi dro i natt. Men disse skal nå fanges og fraktes til fastlandet med bil, opplyser Tormod Birkely.

Altaposten kom i dag ikke i kontakt med reindriftsaktørene i det aktuelle området for kommentarer.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter