Rolf Edmund Lund"/>

Folk raser mot ny motorferdselsforskrift

- Forskriften tredd ned over hodet på oss

Kautokeino-politikerne er i harnisk etter at en ny forskrift om motorferdsel tres over hodet på lokalsamfunnet.
nyheter

- Sametingsrådet ledet av Egil Olli fikk tilbud om konsultasjon allerede i mai. Den har de ikke brydd seg om og sovet siden. Vi er rett og slett ført bak lyset, sier en uvanlig krass Klemet Erland Hætta til Altaposten. Kautokeino-ordføreren og NSR-kandidaten mener det hele er en gedigen skandale.

Tatt på senga

De fleste er tatt fullstendig på senga etter at en innstramming rammer brukerne av utmarka. Endringen i forskriften betyr i praksis at kun de som tjener over 50.000 kroner i året på utmarksnæring og er registrert i Enhetsregisteret har mulighet til å bruke barmarkskjøretøy. Dette rammer spesielt en bygd som Kautokeino der svært mange ferdes i naturen og høster til eget bruk. For verdier langt under grensen. Klemet Erland Hætta bekrefter at saken er en varm potet i Kautokeino i øyeblikket.

- Først og fremst er jeg fortørnet over at sametingsrådet kontrollert av Ap ikke har orientert resten av Sametinget. Dernest er det ille at de ikke har gjort noe med saken. Det er opplagt at en slik sak må ut på høring til kommunene og andre involverte, mener Hætta, som lover at også Kautokeino kommune vil protestere mot forskriften. Han mener Miljøverndepartementet har gått alt for fort frem.

- Departementet styres av SV, så man kan bare spekulere i hvorfor de har hatt det så travelt, sier Hætta lakonisk.

La ned utvalg

Han mener sametingspresident Egil Olli må ha manglet fullstendig fingerspissfølelse for hva som har vært i gjære.

- De kan umulig ha skjønt hva som var på gang og alvoret i saken, sier Hætta, som også mener det var en tabbe av presidenten å fjerne det tverrpolitiske utvalget som var satt ned til akkurat slike formål. I stedet skulle sametingsrådet følge opp arbeidet. Resultatet ser vi nå, sier Hætta oppgitt.

- Mener du at det ikke er nødvendig med en kritisk gjennomgang av barmarkskjøringen med ATV?

- Jeg ser et helt klart behov for en gjennomgang for å skåne naturen, men dette går hals over hode. Vi kan ikke godta en forskrift som plutselig dukker opp, uavhengig av motorferdselsloven og høringsrunder.