Koker av torsk

Som følge av klimaendringene blir vannet varmere og dette fører til at torsken nærmest står som sild i tønne i Barentshavet. Havforskerne antyder at gytebestanden av nordatlantisk torsk er på 1 million tonn i Barentshavet. Det er en økning på over 300 prosent i løpet av ti år.

  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

– I 1999 var gytebestanden på knapt 300.000 tonn. Vi må tilbake til 1948 for å finne en så stor bestand som nå, skriver Dagens Næringsliv.

Grunnet økt temperatur i Norskehavet har ført til så mye plankton og så gode oppvekstforhold for torsk, sei og hyse at gytebestandene når nye rekorder.

– Undersøkelsene vi har gjort tilsier at ressursgrunnlaget i Barentshavet er veldig bra, og det bør gi grunnlag for et kjempefiske i årene som kommer. Ikke bare av torsk, men også av hyse, sei og sild. Med unntak av noen gode år på 90-tallet, har vi ikke hatt så store torskekvoter som vi nå foreslår på mange år, sier forskningsdirektør Reidar Toresen ved Havforskningsinstituttet til avisa.

Men i sør blir det for varmt og situasjonen er ikke like positiv.– Like gunstig er det ikke for fisket i Nordsjøen. Der er det rekrutteringskrise, sier Toresen.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter