Jarle Mjøen"/>

Ut av Frp

Da landsmøtet i Frp gikk inn for aktiv dødshjelp sa partiet samtidig farvel til John Ellila. - Er det ved å støtte aktiv dødshjelp Frp tenker å kutte i sykehus- og sykehjemskøene, lurer veteranen på.

DROPPER PARTIET: John Ellila går solo. 

nyheter

I det øyeblikket Frp sa ja til aktiv dødshjelp var det et enkelt valg for meg. Jeg kan ikke være med i et parti som på vesentlige punkter bryter med mitt livssyn i tunge og viktige verdispørsmål, forklarer John Ellila (68) til Altaposten.

Ingen sikkerhet

Ellila sier at han selv to ganger har vært på sykehus hvor forholdet til liv og død har blitt aktualisert. Den ene gangen var et slagtilfelle.

- Hadde noen spurt meg da om jeg ville avslutte livet, hadde jeg ikke kunnet gi noe vettig svar. Jeg var i en slik situasjon at jeg kunne svart hva som helst. Det var ikke noe fornuft mellom språk og meninger. Jeg ballet alt fullstendig til, sier Ellila som i vår har vært og blokket opp årene til hjertet.

- Jeg er i dag sprek som unghingst, og er så lett på foten at jeg kan løpe hvor det måtte være, sier en leende eks-Frp-politiker.

Blir alene

Han har forlengst gitt partikamerater og kommunestyregruppa i Frp beskjed om at han trer ut av parti og gruppe. I kommunestyret blir han nå sin egen herre.

- Det har jeg nok i stor også vært i mine to perioder i kommunestyret. Jeg ønsker ikke å spørre partiet hva jeg skal mene eller stemme, men i stedet de som har valgt meg inn. Velgerne kjenner jeg så godt at jeg er trygg på hva de mener, sier Ellila.

Uenig i mye

Det er partiet sentralt som har utløst bruddet mellom Ellila og Frp. Både i forhold til aktiv dødshjelp, abortlov, alkoholpolitikk og homofiles rettigheter til ekteskap, har 68-åringen i Alta vært på kollisjonskurs med Frps mer liberale linje.

- Det har også vært saker i kommunestyret hvor jeg ikke har vært like enig med partiet, medgir Ellila.

Tok test

Da John på 80-tallet meldte meg inn i Frp tok han en test med 300 spørsmål. Rådet fra Frp var at dersom han og andre som tok testen var uenig med partiet i 10 av spørsmålene, var det liten vits å bli medlem.

- Den gang var det bare på fem av spørsmålene at jeg hadde avvikende meninger i forhold til Frp. Derfor meldte jeg meg inn. Nå er vi ikke lengre på bølgelengde, og da er det like greit at våre veier skilles, fastholder han.

Skuffet

Ellila innrømmer at det ikke bare var vedtaket på landsmøtet som skuffet han, men også at sentrale partifolk fra Finnmark som Laila Davidsen og Jan Fredrik Henriksen under fylkesårsmøtet var på talerstolen og støttet vedtaket.

- Det blir mindre politikk i framtiden, men en bedre mulighet til å engasjere meg mer i hørselsforeninga, klargjør John Ellila.