Magne Kveseth"/>

Nødrakett i innflyginga

Det var høy temperatur over radiosambandet da sikkerhetsopplæringas fartøy fyrte av en nødrakett midt i innflyginga til Alta lufthavn.

Charles Kristiansen (arkivfoto)  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

Rakettskytinga var ikke klarert med lufthavna, og sambandet mellom tårnet, redningsledelsen og de impliserte i øvelsen viste at rakettskytinga skapte litt høyere puls enn normalt.

Det var i regi av Tromsø maritime skole som sjøredningskorpset i Alta tirsdag øvde brann og redning sammen med Sea King og lokale ressurser.

Øvelsen pågikk blant annet utenfor flyplassen, i det som betegnes som klarert luftrom. Og siden en Sea King var delaktig i øvelsen, var alle ansatte i tårnet og ved redningstjenesten på lufthavna orientert om at det foregikk en øvelse med redningskorpset og lokale fiskere involvert.

Se bilder fra øvinga som skapte dramatikken

Dramatikk på VHF-en

Innenfor det som kalles klarert luftrom ble det i øvelsens løp skutt opp en nødrakett, noe som fikk flygelederne til å reagere.

- Det var en redningsøvelse, og det ble skutt en nødrakett fra båten som var ute og øvde med sjøredningskorpset. Flygelederen på vakt tok derfor kontakt med skipperen over VHF-en, og det er vel dette dere har fått tips om, sier lufthavnsjefen i Alta, Charles Kristiansen.

Han avdramatiserer hendelsen, men understreker likevel alvoret.

Prosedyrer

- De skulle ha tatt kontakt med tårnet om skyting av en rakett når de var innenfor kontrollert luftrom, sier Kristiansen.

- Det kunne ha oppstått en situasjon her, hvis fly var på vei inn eller ut fra lufthavna?

- Nei, dette kunne ikke ha skapt noen situasjon, for vi så båten. Dette var en formell sak, de skjøt en nødrakett, akkurat det var brudd på prosedyre eller skikk og bruk, kan du si, for hvis du skal avfyre en nødrakett, og det er øvelse, bør du informere om dette, sier lufthavnsjefen.

Skulle ha varslet

- Så her det ingen som får seg en smekk?

- Dette ble tatt opp med flygelederne, de mente det burde ha vært meldt om dette, og det var derfor de gjorde skipperen oppmerksom på at han skulle ha varslet da han skjøt en nødrakett. Så dette var fullstendig udramatisk, men skipperen fikk beskjed på sambandet om at han burde ha varslet, verre var det ikke, sier Charles Kristiansen.

Se bilder fra øvinga som skapte dramatikken

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter