Rolf Edmund Lund"/>

Får fire nye konsesjoner

Altafjord Laks og AS Tri får fire nye oppdrettskonsesjoner.

  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

- Vi er svært fornøyd med at vi får tildelt de omsøkte konsesjonene, sier daglig leder Arvid Pedersen i Altafjord Laks AS på Årøya.

Fra 10 til 14

Sammen med daglig leder Bjørn Pedersen i AS Tri var han i formiddag travelt opptatt med anlegget i Lille Kvalfjord, der de to selskapene har samdrift.

- Ingen tvil om at vi begge er fornøyd med tilsagnene, fastslår Arvid Pedersen mellom slagene.

Begge selskapene er eid av giganten Norway Royal Salmon (NRS), som dermed øker antall konsesjoner i Altafjorden fra 10 til 14. Altafjord Laks og AS Tri hadde begge fem konsesjoner før den siste tildelingen.

3.600 tonn ekstra

De fire konsesjonene gir selskapene store utviklingsmuligheter. Hver av konsesjonene gir anledning til å produsere 900 tonn ekstra, følgelig et potensial på 3.600 tonn. Arvid Pedersen mener det gir selskapene nødvendige muligheter til å ta steget videre, innenfor forsvarlige rammer.

- Økningen er forsvarlig. Næringa følges nøye, og vi er de første til å si stopp hvis dette ikke er biologisk forsvarlig. Det er i vår interesse å drive bærekraftig, forsikrer Pedersen overfor Altaposten.

Han mener det er for tidlig å gå inn på hvilke lokaliteter som skal tas i bruk.

- Vi vil nå gå inn i dialog med Alta kommune og andre parter. Den dialogen er viktig for oss, sier Pedersen.

Smertegrense

Ordfører Geir Ove Bakken er på sin side betenkt over en ny volumøkning for lakseoppdrett.

- Jeg må innrømme at jeg føler vi nærmer oss smertegrensen for hva som kan tillates i Altafjorden. Det er viktig at vi diskuterer dette nøye. Kanskje det mest solidariske av oss i Alta er å tale varmt for at flere fjorder drar nytte av veksten, samtidig som det fordeler økologiske byrder, sier Bakken til Altaposten.

Han legger ikke skjul på at oppdrettsnæringen er svært viktig for Alta-samfunnet, men påpeker at politikerne må tenke helhetlig i forhold til miljø og fiskeriene for øvrig. Bakkens betenkning er i tråd med utspillene fra Jon-Håvard Haukland og Ommund Heggheim, som i forbindelse med kystplanen uttrykte bekymring over forholdene mellom volum og miljø.

Lista over nye tilsagn på matfiskkonsesjoner som ble publisert av Fiskeridirektoratet i går, viser også at Villa Arctics avdeling i Øst-Finnmark kan glede seg. Selskapet driver fra Jarfjord i Sør-Varanger til Laksefjorden, og får nå tre nye konsesjoner.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter