Stian Berntsen"/>

Laks i blodet

Ingen ting virker å bite på Ole Martin Mosesen. Hardhausen som kun fisker med én hånd dro i går inn en ti kilos sølvblank altalaks.
nyheter

Han startet jakten på laksen halv seks i går morges oppe i Gryta, like ved huset sitt. Ingen napp gjorde at Mosesen dro videre til Jorra, der han fikk slite med et anker som satte seg fast. Etter endelig å ha kommet seg løs, gikk turen videre til Langstilla, der laksen plutselig beit over flua.

Hjemmelaget flue

- Det var en såkalt Sture spesial, oppkalt etter sønnen min som også har laget den til meg, sier Mosesen.

Før han greide å få start på motoren, hadde allerede laksen rent av gårde med 150 meter snøre. Etter en time med hard kamp, kunne endelig Mosesen, med assistanse av Vegard Ludvigsen, få laksen opp i båten. Altaposten var til stede ved veiingen, som viste ti kilo blank.

At Mosesen i dag fortsatt kan drive med laksefiske i en alder av 73 år, er rett og slett imponerende. I 1995 fikk hardhausen slag og ble delvis lam på høyre side av kroppen. Veien tilbake til et aktivt liv virket da utrolig lang.

Fikk gnisten tilbake

- Jeg ga egentlig opp tanken om å noen gang kunne fiske laks igjen, men så øynet jeg plutselig et lite håp. Jeg fikk bygd om snella mi til venstrehåndssveiving, i tillegg til at jeg fikk tak i en sele fra England som heter «one hand fisherman». Den gjør det mulig for meg å fiske med kun en arm, forteller Mosesen.

Det første året etter rehabiliteringen greide Mosesen å hale i land to fine laks, og med ett var gnisten tent igjen. Nå har han flere hjelpemidler til å holde fiskekarrieren gående en stund til.

- Jeg har en firehjuling som hjelper meg å komme ned til elva, og der har jeg laget en trapp som gjør at jeg kan bevege meg helt ned til vannkanten, sier han, og fortsetter:

- Hadde jeg ikke hatt disse hjelpemidlene kunne jeg bare gitt opp fisket.

Spennende historie

Mosesen har levd et spennende og innholdsrikt liv, der laksen alltid har spilt en sentral rolle.

- Det første minnet jeg har fra elva var da jeg var fire år gammel. Da jeg var tolv var jeg med faren min, da han tok den største laksen som er tatt i elva etter krigen. Den var 27,5 kilo, sier han.

På begynnelsen av sekstitallet flyttet han over til USA, nærmere bestemt Vermont.

- Jeg ble invitert over av Admiral Read, en amerikaner som brukte å fiske her om sommeren. Planen var at jeg kun skulle bli der et par år, men det endte opp med 34 år, ler Mosesen.

Han stortrivdes over dammen, og startet opp eget langrennssenter på en seilflyplass.

- Det var meget populært der borte og vi hadde mange medlemmer i klubben. Jeg ble selv amerikansk mester på 15 kilometer fri teknikk for eldre i 1985, sier han.

Nå er Mosesen tilbake i Alta for godt, og holder helsa blir han å finne i elva i mange år til.

- Jeg trener situps hver eneste dag, og jeg er nok i bedre form enn mange andre på min alder, avslutter Ole Martin Mosesen.