Vidar Kristensen"/>

Fangstet 3200 dyr

Vårens fangst i Vestisen var eventyrlig bra for Havsel. Men vel hjemme i Alta er det bare slumpen igjen.

  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

– Vi hadde 80 tønner kjøtt og 10 tonn vakumpakket ferskt kjøtt da vi ankom Tromsø. Der forsvant nesten alt, men Bjørne lot ikke de siste tønnene gå. Han måtte berge unna fire-fem tønner som han kunne ha med seg hjem til Alta, ellers hadde han ikke turt å legge til kai, skratter Bergtor Opsett, som styrte salget i formiddag mens skipperen selv tok seg en strekk i lugaren.

Må ha kjøtt

I morges klappet Havsel til kai i Bukta, og kort tid etter strømmet kundene til. Stort sett eldre menn, som er oppfostret på kobbekjøtt. Som John Ellila.

– Jeg er blant de første i køen hvert eneste år, og kjøpte ni kilo.

– Hva gjør du med kjøttet?

– Det kokes. Det er glimrende turmat på fjellet, fastslår tverrelvdølen.

60 kroner betalte han for kiloen. Kjøttet hentes opp av tønner som hver inneholder kjøtt for 7.500 kroner. Kjøper man 10 tønner eller mer er prisen 5.000 kr pr stk. Sånt blir det masse penger av. Det gjorde det også av skinnsalget til Rieber i Tromsø.

Siste år for skinn

– Vi hadde 1200 skinn av premium kvalitet. Bjørne er så flink på dette, og det gjør at vi utnytter selene skikkelig godt, og får en stor andel premiumskinn, sier Bergtor, som selv er fra Bardu.

– Dette var min andre tur på fangst, og jeg blir gjerne med flere ganger, sier han.

– Blir det flere turer?

– Vi får se. Rieber sier dette var siste året med mottak av skinn, så da vet vi ikke hvordan det blir. Vi får håpe det blir flere turer, for med så god fangst som i år så blir også lotten knallgod, forteller Opsett.

14 ombord

Som kjent stanser EU all import av selprodukter. Det betyr at markedet for kjøtt og skinn blir mindre, men ettersom EU-markedet ikke er spesielt stort, vil det også neste år være mulig å få avsetning på fangsten fra Vestisen. Og med 3200 dyr i lasten er det også såpass god økonomi i det at det lønnes å dra av gårde med et mannskap på 12.

I tillegg til mannskapet har Havsel i år vært hjemmet til en forsker og en selfangstinspektør.

Og til de som ennå ikke har fått kjøpt seg årets kokning av selkjøtt: Det gjelder å skynde seg, for tønnene tømmes fort...