Rolf Edmund Lund"/>

North Energy blir operatør

Oljeselskapet North Energy AS får tilbud om operatørskap på norsk sokkel.
nyheter

LES OGSÅ: – Jeg er imponert

LES OGSÅ: Stolt og glad

Olje- og energidepartementet kunngjør i dag tildelingen av 21 utvinningstillatelser i 20. konsesjonsrunde. En av de store «bombene» er at den nordnorske oljemyggen North Energy, som har base i Alta, er inne med operatørskap – i tillegg til tre andre deltakerandeler.

40 prosent andel

Tildelingene i 20. konsesjonsrunde omfatter ni nye utvinningstillatelser i Barentshavet og 12 nye utvinningstillatelser i Norskehavet.

Ifølge oljedirektoratet får North Energy operatørstatus på Vågar utenfor Sandnessjøen med en eierandel på 40 prosent. Dana, Noreco og E.ON. Ruhrgas har 20 prosent hver i denne lisensen. I tillegg har «askeladden» fra nord fått tre lisenser i Barentshavet.

15 får operatørskap

34 selskaper får tilbud om andeler i utvinningstillatelser, mens 15 får tilbud om operatørskap. Ett av disse selskapene er altså North Energy som får tilbud om sitt aller første operatørskap på norsk sokkel.

– Konsesjonsrunden innebærer en satsing på nordområdene. Tildelingene vil bidra til et stabilt aktivitetsnivå som kan motvirke det fremtidige fallet i norsk olje- og gassproduksjon, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Stikk som merkes

Oljemyggen tar dermed sitt første stikk, noe som vil vekke oppmerksomhet i bransjen. Statsråden mener det er positivt for mangfoldet på norsk sokkel at North Energy er med.

– Nordnorske selskaper som North Energy vil kunne spille en viktig rolle i å utvikle petroleumsvirksomheten i landsdelen, mener Riis-Johansen.

Direktør Erik Karlstrøm var ikke tilgjengelig på telefon i kveld.

LES OGSÅ: – Jeg er imponert

LES OGSÅ: Stolt og glad