Rolf Edmund Lund"/>

North Energy blir operatør

Oljeselskapet North Energy AS får tilbud om operatørskap på norsk sokkel.
nyheter

LES OGSÅ: – Jeg er imponert

LES OGSÅ: Stolt og glad

Olje- og energidepartementet kunngjør i dag tildelingen av 21 utvinningstillatelser i 20. konsesjonsrunde. En av de store «bombene» er at den nordnorske oljemyggen North Energy, som har base i Alta, er inne med operatørskap – i tillegg til tre andre deltakerandeler.

40 prosent andel

Tildelingene i 20. konsesjonsrunde omfatter ni nye utvinningstillatelser i Barentshavet og 12 nye utvinningstillatelser i Norskehavet.

Ifølge oljedirektoratet får North Energy operatørstatus på Vågar utenfor Sandnessjøen med en eierandel på 40 prosent. Dana, Noreco og E.ON. Ruhrgas har 20 prosent hver i denne lisensen. I tillegg har «askeladden» fra nord fått tre lisenser i Barentshavet.

15 får operatørskap

34 selskaper får tilbud om andeler i utvinningstillatelser, mens 15 får tilbud om operatørskap. Ett av disse selskapene er altså North Energy som får tilbud om sitt aller første operatørskap på norsk sokkel.

– Konsesjonsrunden innebærer en satsing på nordområdene. Tildelingene vil bidra til et stabilt aktivitetsnivå som kan motvirke det fremtidige fallet i norsk olje- og gassproduksjon, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Stikk som merkes

Oljemyggen tar dermed sitt første stikk, noe som vil vekke oppmerksomhet i bransjen. Statsråden mener det er positivt for mangfoldet på norsk sokkel at North Energy er med.

– Nordnorske selskaper som North Energy vil kunne spille en viktig rolle i å utvikle petroleumsvirksomheten i landsdelen, mener Riis-Johansen.

Direktør Erik Karlstrøm var ikke tilgjengelig på telefon i kveld.

LES OGSÅ: – Jeg er imponert

LES OGSÅ: Stolt og glad

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter