Rune Østlyngen"/>

Så gaupa rett inn i øynene

Else Pedersen sto to meter fra ei gaupe på Midtbakken. Det ble et fint møte.
nyheter

– Gaupa så meg rett i øynene og jeg så tilbake på den. De er flotte dyr, men det er uvanlig å se dem helt inne i Alta sentrum, påpeker hun.

Mer redd elgen

Det var tirsdag morgen, ved 09.00-09.30-tiden, at Else gikk ut hjemme i Midtbakkveien.

– Det snødde masse natt til tirsdag, og det var ingen spor inn til eiendommen vår. Da jeg kom ut av døra, hoppet gaupa ned fra en vedstabel bare to og en halv meter unna. Der hadde den tydeligvis ligget og sovet om natta. Den stoppet opp og vi sto og så på hverandre noen sekunder, forteller Else.

– Ble du redd?

– Nei, absolutt ikke. Det var et flott øyeblikk. Jeg er mye mer redd elgen, for å si det slik, bemerker hun.

Trolig et ungdyr

Gaupa er en svært sky skapning, og det er ikke mange forunt å få et nært møte med den. Heller ikke Else Pedersen hadde forventet få den så tett inntil huset.

– Jeg skvatt selvsagt litt da den plutselig sto der. Den var nok ikke fullvoksen. Den var for liten til det, mener Else.

Forlater mora

John Odden hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) følger to merkede gauper i Alta tett.

– Jeg får stadig inn data fra dem, og det vi ser er at de vandrer mye. Ei gaupe var bare to-tre kilometer unna det aktuelle området tirsdag morgen. Den var nok ikke nær nok, så det har nok vært et annet dyr. Trolig en ungdom. De forlater mødrene sine på denne tiden av året og vandrer ofte langt bort, opp mot 50 mil, i jakten på egne områder, forklarer Odden.

Bruker enorme områder

Odden har data på gauper som har vandret helt inn i Oslo by nattestid. At de havner inn i sentrum av Alta er derfor langt fra usannsynlig.

– Ei hanngaupe vi hadde merket vandret over et område på 4000 kvadratkilometer. Det er like stort som Østfold fylke. Hunngaupa i Alta har brukt et område på hele 2600 kvadratkilometer. Gaupene er det kattedyret i verden med det største leveområdet, forteller John Odden.

Vandrer forbi Alta

At ei gaupe blir observert nær bykjernen i Alta er ikke så uvanlig.

– Det vandrer mellom fem og 10 gauper forbi Alta gjennom en vinter. På vårparten forlater de mora og noen oppsøker ukjente områder. Når de ikke er så kjent et sted, kan de havne helt inne i tettbefolkede strøk. Men oftest er de bare på farten om natta når forholdene roer seg, påpeker Odden.

Les mer i dagens PDF eller papiravis!