Magne Ek"/>

– Se opp for damene

Hans Petter Dalby i Finnmarksløpet tror dette kan bli damenes år. Aldri før har så mange damer startet på 100-mila.

HISTORISK: May-Conny Johansen ble i 2006 nummer tre og er den eneste kvinnen som har tatt medalje på Finnmarksløpets 100-mil. 

VANT 50-MILA. Erle Frantzen vant 50-mila i 2006 og deltar for første gang på 100-mila i år. (Arkivfoto) 

BEST I FJOR: Nina Skramstad ble beste kvinne med sin sjetteplass i fjor. I år tror hun flere damer vil kjempe om topplasseringene på 100-mila.(Arkivfoto) 

nyheter

Se også: Noen av årets favoritter

– Jeg kan nevne seks damer jeg mener kan hevde seg blant de ti beste, og kanskje også blande seg helt oppe i toppen, sier Hans Petter Dalby i Finnmarksløpet.

Altas egen May-Conny Johansen (41) ble nummer tre i 2006 etter Harald Tunheim og Dalby selv. I tillegg er vinneren av 50-mila samme år, Erle Frantzen (29) fra Valdres, Nina Skramstad (40) fra Hadeland, som ble nummer seks i fjor, og Mona Kolstad (34) fra Luksefjell, som vant Femund 400 i fjor, jenter Dalby har tro på. Det samme gjelder Inger Marie Haaland (47) fra Fagerheim, og fjorårets «Rookie of the year» i Iditarod Sigrid Ekran (28) fra Sparbu.

– Disse jentene har etter hvert opparbeidet seg god erfaring og tidligere meritter viser at de kan prestere. Ingen av disse starter ut på 100-mila for å kjøre tur, sier Dalby.

– De vil trolig holde en lav profil før løpet, men de stiller med kanonspann og folk bør merke seg disse jentene.

– Hyggelig

Erle Frantzen skulle gjerne sett at Dalbys spådom slår til.

– Det er hyggelig å bli nevnt, men jeg har aldri kjørt så langt med hund noen gang så jeg er relativt ydmyk, sier Frantzen.

– Men du stiller vel ikke til start kun for å fullføre?

– Nei er du gal. Jeg reiser riktignok til Finnmark med senkede skuldre, men er sjansen der så kommer jeg til å kjøre på. En plassering blant de ti beste i dette selskapet er likevel et helt supert resultat for meg.

Nina Skramstad ble beste jente i fjorårets løp da hun kjørte inn til en flott sjetteplass.

– Når man ser hvilke profiler som var foran meg på lista så er jeg naturligvis kjempefornøyd med sjetteplassen i fjor, sier hun.

Heller ikke hun kommer til Finnmark for å kjøre tur.

– Alle de jentene Dalby nevner har konkurranseinstinkt som pokker. Vi kjører for å knuse gutta og vi kjører for en god plassering. Og jeg er overbevist om at en av oss kan gå til topps.

Lang erfaring

May-Conny Johansen har rutine fra tidligere år, men vil ikke si så mye om hvor høyt hun tror hun kan nå.

– At jeg skal kjempe i toppen er Dalby sine ord, sier Johansen før hun legger til:

– Men jeg har et friskt spann og jeg vet hva jeg går til. Vi har ikke hatt noe særlig med skader og vi har trent veldig godt, så jeg føler jeg har noe å kjøre med. Men mye skal klaffe for at man skal kunne kjempe i toppen, sier en ydmyk May-Conny Johansen som har gode minner fra bronseløpet i 2006.

– Det glemmer jeg aldri.

Møtes før start

Frantzen skal bo på gården til Johansen fra hun ankommer Alta onsdag til starten går lørdag. Hvem av damene som skal komme best ut på resultatlisten blir spennende, men husverten tror på sin gjest.

– Jeg tror på Erle Frantzen. Hun er ung, men veldig flink. De har et sterkt spann og hun kjørte et godt Femundløp, sier Johansen.

Erle Frantzen, som ble nummer fire på årets Femundløp i Røros, tror på husverten.

– Jeg holder en knapp på May-Conny. Hun er rutinert, har et bra spann og vet hva hun går til, sier Frantzen som også nevner Nina Skramstad som ble beste kvinne med sin sjetteplass i fjor.

– Nina kjørte veldig bra i fjor og vil nok hevde seg også i år. Men årets løp har veldig mange sterke kandidater til de beste plasseringene. Når det gjelder topplasseringen så er nok Harald Tunheim og Roger Dahl av de sterkeste, sier Frantzen.

Skramstad tror alle de seks jentene kommer til å kjøre godt.

– Det blir et tøft løp, men som sagt er jeg overbevist om at en av oss jentene kan vinne løpet. Hvis jeg må velge en tror jeg Sigrid Ekran blir den sterkeste, avslutter en spent Nina Skramstad som ankommer Alta tirsdag.

Se også: Noen av årets favoritter

Relaterte saker: