Magne Kveseth"/>

Varm mottakelse i kulda

25 isende kuldegrader forhindret ikke at kronprinsparet fikk en varm mottakelse i Kautokeino i morges. I gode og varme samiske pesker ankom det populære paret samebygda med brede smil. Kronprins Haakon var ikke snauere enn at han hilste Kautokeino på samisk i morges.

VARMT OG KALDT: Kronprinsparet var godt kledd da de møtte opp i Kautokeino. Minus 25 grader forhindret ikke at det ble en varm mottakelse. 

nyheter

Se bildene av kronprinsparet her

– Jeg og kronprinsessen har gledet oss veldig til denne turen. Vi håper den blir like minnerik som for kongen og dronningen som var her for 40 år siden, sa kronprinsen på samisk. Han håpet også på lærerike dager.

– Det er viktig å bli kjent med ulike aspekter ved den samiske kulturen. De ulike kulturene har mye å tilføre hverandre.

Barnehagebarn pyntet i finstasen sjarmerte Mette-Marit og Haakon i senk. Selv skinte kronprinsessen som sørlandssola i den arktiske morgenlufta. Festkledde barn møtte samepyntede tronarvinger. Lav sol over vidda og gnistrende kulde møtte dem som hadde funnet veien til gårdsplassen ved Thon-hotellet i formiddag.

Moderne Kautokeino

Ordførerens sambygdinger møtte mannsterkt frem for å høre ordfører Klemet Erland Hætta ønske majestetene velkommen til Kautokeino.

Hætta var satt opp med bare ett minutt taletid i programmet som Slottet og Fylkesmannen hadde godkjent. Som dreven politiker fikk han presset inn både en høflig hilsen og en del fakta i sin tale, der han fokuserte på Kautokeino som motoren i utviklingen av det moderne «sameland.»

Kulturskolens sangkor sjarmerte kronprinsparet med vakker sang. Koftekledde i sin fineste stas sørget de for at kronsprinsparet fikk høre ekte barnejoik fra Kautokeino. Folkemengden som flokket seg rundt de kongelige høyheter, viste med all tydelighet hvor populære kongefamiliens medlemmer er i samenes bevissthet.

Reindriftens betydning

Inne i den store lavvoen ved Thon i Kautokeino, fikk det kongelige følget deres første smakebit av den næringa som er bærebjelken i samisk kultur, reindrifta.

Direktør Anders Oskal fra det internasjonale reindriftssenteret holdt foredrag om sirkumpolar reindrift og ga gjestene en innføring i viktigheten av næringa. Etter dette fikk gjestene et kulturelt innslag som skoleelever sto for.

Tidligere president

Klokka halv ti i formiddag dro kronprinsparet og deres følge med snescootere til Badasjohka, hvor reindriftsutøver Karen Anna Logje Gaup og sametingets første president Ole Henrik Magga tok i mot de kongelige.

Her inne på vidda skulle Haakon og Mette-Marit i regi av samisk videregående og reindriftsskole få lære mer om tradisjonelle samiske uteaktiviteter og besøke reinflokken. Elevene skulle etter programmet også vise kjøring med rein.

Se bildene av kronprinsparet her