Vidar Kristensen"/>

Fòrer Øksfjord med nye jobber

Polarfeed er på offensiven og planlegger både kraftig volumøkning og flere ansatte i Øksfjord.

  Foto: Rune Berg

nyheter

– Det er artig, veldig artig, synes driftssjef Hilde Karlsen.

Hun styrer over 10 ansatte, som går i tre skift fem dager i uka for å lage nok fòr til Polarfeeds mange kunder. Nylig sikret fòrfabrikken seg to nye oppdrettskunder, Salten Aqua AS og Salmon Group AS, som til sammen skal ha tilkjørt 7.000 tonn laksemat i første halvår.

De siste kontraktene gjør at salgsansvarlig Kenneth Evjen materialiserer fjorårets gryende optimisme.

Seks nye ansatte

– I fjor produserte vi 22.000 tonn i Øksfjord. I år er målet å produsere 37.000 tonn, sier han.

– Hvordan er det mulig?

– Økt salg og økt produksjon. Kapasiteten i anlegget er et sted mellom 40.000 og 50.000 tonn, så 37.000 skal vi greie, sier Evjen til Altaposten.

Hvert skift har tre arbeidere, hvor en er såkalt ekstruderkjører. Det vil si at han styrer maskineriet som produserer fòret. Når fabrikken går over til fem skift og 24/7-turnus, må Polarfeed AS ha inn to nye ekstruderkjørere pluss fire andre til pakking og truck-kjøring.

– Ekstruderkjørerne vi må vi ut for å finne, kanskje helt til Danmark. De fire andre håper vi å rekruttere i Øksfjord, men det er ikke enkelt, sier Karlsen.

– Hvorfor ikke?

– Fordi det er så få ledige her, og fordi skiftarbeid slett ikke passer for alle.

Håper på Grieg

Målene for 2009 betyr at fòrfabrikken øker antall ansatte med 50 prosent og produksjonen med 68 prosent. Finanskrisen har de tydeligvis ikke hørt om. Aktører som Nordlaks, Villa Arctic og Grieg Seafood Finnmark er på plass i kundeporteføljen. I løpet av første halvår skal kontrakten med Grieg reforhandles, og salgsansvarlig Evjen er optimist.

– Vi tror de ønsker å fortsette med produktet vårt.

– Hvorfor det?

– Fordi vi logistikkmessig omtrent produserer oppi anleggene deres, samt at vi har en god resept. Vi har stor tro på høyt marint innhold i foret, og vi håper Grieg ser resultater av å bruke denne typen fòr, fastholder Evjen.

Tjener ikke penger

Utfordringen for Polarfeed har vært å holde oppe produksjonen og sysselsettingen i vinterhalvåret når fisken spiser lite og salget er ditto lavt. I år har imidlertid Evjen solgt ut 12.500 tonn som skal produseres i første halvår, og dermed regner ledelsen i selskapet med at man skal unngå permitteringer.

– Får vi fullklaff på kontraktene som skal reforhandles om kort tid, vil vi begynne med fem skift så fort som mulig, melder Evjen.

37.000 tonn solgt laksefòr vil gi en omsetning på mellom 250 og 350 millioner kroner, avhengig av hvor mye kiloprisen vil ligge på utover i 2009.

I 2007 var omsetningen i salgsorganisasjonen Polarfeed Sales AS på Leknes 178 millioner kr, og ifølge Evjen ramlet 2008-tallene ned på omtrent det samme. Samme selskap hadde et årsresultat på knappe 900.000 kr i 2007, og også dette endret seg lite i 2008.

Verre står det til med Polarfeed Drift AS i Øksfjord, som omsatte for 54 millioner kr (salg til Polarfeed Sales AS) og endte på over tre millioner kr i minus i 2007.

– Det ble nok ikke så mye bedre i 2008. De svake tallene skyldes at vi ikke har hatt volum nok og dermed for lite effektiv produksjon, klargjør Evjen.

– Men det skal bedre seg i år?

– Ja, klarer vi ikke å tjene penger med 37.000 tonn, så klarer vi aldri å gjøre det

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter