Magne Kveseth"/>

Høyre vil ha Farmen-Mikkel

Mikkel Isak Eira stiller som Høyres kandidat til høstens sametingsvalg. Selv er han heltent på oppgaven. – Sametinget trenger nye impulser og jeg håper på støtte for å komme inn, sier han.

STILLER: Høyre mener det er positivt å ha Mikkel Isak Eira med på laget. Håpet er at kjendisfaktoren skal gi nok stemmer. 

nyheter

Eira stiller som Høyres kandidat til høstens sametingsvalg i Avjovárri valgkrets. Der skal han fremme fotballungdommens sak.

– Jeg håper å kunne gi idretten et løft i samepolitisk sammenheng, så fotballen og idretten generelt blir viktig for meg. Reiselivet, som jeg selv er involvert i, er veldig hett akkurat nå og jeg tror det trengs bidrag fra Sametinget for å utvikle dette. Jeg tror også at min bakgrunn fra reindrifta vil telle positivt, for jeg kan også tale reindriftsutøvernes sak, sier han.

– Sametinget trenger nye impulser og jeg håper på støtte for å komme inn, sier Mikkel Isak J. Eira som ikke er helt sikker på hvor mange stemmer som vil bli nødvendig.

Fotballspillere

Farmen-Mikkel er president i Samisk fotballforbund og også styreleder i Destinasjon Kautokeino.

Den valgkretsen hvor Høyre ønsker Mikkel Isak J. Eira som førstekandidat, er ifølge Kautokeino Høyre den valgkretsen som har de beste fotballspillerne i hele Sápmi. Pressemeldingen omtaler her kommunene Kautokeino, Karasjok og Porsanger.

– Stem Mikkel Isak inn på Sametinget, lyder oppfordringen fra styrelederen i Kautokeino Høyre, Nils H. Henriksen, til alle ungdommer i Indre Finnmark som spiller fotball.

Og kommer Mikkel Isak inn på tinget, vil han ifølge Henriksen både fremme utviklingen av reiselivet i regionen og fotballen.

– Både økonomisk og på annen måte, fastslår Henriksen.

Usikker

Nils H. Henriksen er ikke sikker på hvor mange stemmer Eira vil trenge. Anders J. H. Eira kom nesten inn med 200 stemmer ved forrige valg. Nå er det ny kretsinndeling med Porsanger, Karasjok og Kautokeino, og Høyre tror det skal la seg gjøre å kapre et mandat.

– Satser dere utelukkende på kjendisfaktoren her?

– Altaposten skrev litt om dette en gang tidligere, og da ville Mikkel Isak ikke stille, men om man er kjent spiller ingen rolle for Høyres politikk, men det er en fordel og positivt at han er kjent hvis han kan få ekstra stemmer på det, sier Henriksen.

Har lyst

– Mikkel Isak er en veldig flink politiker og han har vært med Høyre i mange år nå. Høyre spurte både Ellen Inga O. Hætta og Anders J. H. Eira, men på grunn av deres jobber så fikk vi ikke dem til å stille. Det betyr ikke at Mikkel Isak er tredjevalget, for han er en veldig god kandidat, sier Høyre-lederen.

Han mener idretten og fotballen i Indre Finnmark har stått litt i stampe på grunn av den økonomiske situasjonen etter at automatinntektene forsvant.