Jarle Mjøen"/>

Fiber i hele Alta i løpet av 2010

I løpet av 2010 vil Alta kraftlag ha bygd ut over 90 prosent av Alta by med fiber og gjør Telenor til «lillebror» i markedet.
nyheter

– Vi har hele tiden sagt at vi ville bygge ut sentral-Alta, men har ventet med å presentere de konkrete utbyggingsplanene for 2009 til vi har hatt alt på plass. Det har vi nå, og kan konkret på veinavn si hvilke områder som i løpet av året vil bli bygd ut med fiber, sier utviklingsleder i Alta kraftlag Odd Levy Harjo og markedsleder for fiber i selskapet, Silje Ingebrigtsen.

Hele byen

Utviklingsleder Harjo innser at 2009 kommer til å bli et svært hektisk område for fiberavdelingen i kraftlaget. En rekke områder i sentral-Alta vil i løpet av neste år bli bygd ut. I tillegg ble det mobilisert blant befolkningen i Tverrelvdalen sist høst for å få et kundegrunnlag for fiberutbyggingen her.

– Vi hadde vel ikke noe valg etter engasjementet som ble vist, men Dalen er langt fra det eneste området hvor våre fiberfolk vil være i arbeid. Når vi går inn i sluttfasen av 2009 vil ikke mye av Alta by gjenstå. I løpet av 2010 vil nær 100 prosent av byen – i alle fall godt over 90 prosent – være bygd ut med fiber, informerer Harjo.

Får konkurranse

Så langt har Alta Kraftlag fått ha hele fibermarkedet i Alta for seg selv. Nå må de regne med konkurranse fra telegiganten Telenor.

– Viser interessen seg å være til stede har vi en klar ambisjon om å tilby kunder i Alta fiber. Alta er interessant for Telenor, klargjør informasjonssjef Knut Sollid.

For noen år tilbake var Telenor langt mer avmålt i sin vurdering av fiberutbygging i Finnmark. Telegiganten mente da det ikke var behov for fiber i Finnmark, og at fylket ville klare seg utmerket med selskapets kobbernett som allerede er godt utbygd.

– Telenor vet at vi er konkurransedyktig både på tilbud og pris. Derfor vurderer vi nå å bygge ut områder i Alta med fiber selv om det allerede finnes en leverandør, klargjør Sollid.

Lokal aktør

Hos Alta Kraftlag understrekes det at de ikke skjelver i buksene selv om Telenor skulle bygge ut sitt fibernett i Alta.

– Så langt har Telenor vært veldig sparsom med både pris og produktinformasjon. I forhold til det de leverer på sitt kobbernett ser jeg ikke at de har noe nytt å melde, fastholder Silje Ingebrigtsen.

Hun mener at Alta Kraftlag som et lokalt forankret selskap har mange fordeler å spille på – ikke minst at de var tidlig ute og tok ansvar for å kunne tilby et produkt da andre skygget banen.

– Telenor er en stor aktør, men det gjenstår å se om de mener alvor i Alta.

Les i dagens papiravis hvor kraftlaget vil bygge ut fiber i 2009

Relaterte saker: