Vidar Kristensen"/>

Uværet tok båten

I vindrossene ble Tor Mikkolas sjark revet i biter og sendt til bunns. Nå er den 28 fot store fiskebåten totalvrak, der den ligger halvt nedsunket ved flytebrygga i Pollen på Stjernøya.

40-ÅRING TIL BUNNS: Tor Mikkolas tilårskomne sjark har gjort sitt, etter at den i uværet natt til søndag sank ved flytebrygga i Pollen på Stjernøya.  Foto: Tor Mikkola

nyheter

– Det går ikke an å reparere båten. I tillegg til bitene som ble rykket av bak i båten, har den ligget og rullet mot bunnen. Den er full av vann, og hele den ene sida er knust, rapporterer Mikkola fra Pollen.

Vil kjøpe ny båt

Vinden hadde løyet mandag morgen, men natt til søndag, da båten gikk ned, blåste det ualminnelig sterk fallvind fra fjellet. Verste sort.

– Deler av rekka på båten ble slitt av. Jeg hadde sikringstau fra pullerten på kaia til spellet midt i båten. Sjøen var så grov og vinden så sterk at spellet ble rykket gjennom rekka på båten, opplyser Mikkola.

Han mener båten, som han kjøpte i 2001, er relativt svakt forsikret, og er derfor litt usikker på om han får dekket tapet. Båten er fra 1968.

– Det er få båter å få plass på som mannskap her i området, og jeg håper derfor at banken er velvillig slik at jeg får stablet på plass finansiering til en ny båt. For jeg slutter ikke som fisker selv om dette skjedde, melder Mikkola.

Orkan i Nordkapp

Mens vinden utvilsomt har røsket godt langs hele Finnmarkskysten, har den vært litt verre enn vanlig i Nordkapp. Lensmann Per Dyrstad sier han aldri har vært borti verre uvær (se egen sak). Det har blåst vind med hastighet langt over orkan styrke. Orkan er betegnelsen når vindhastigheten er fra 32 til 37 m/s. I gatene i Honningsvåg er det målt opp til 44 m/s i kastene.

– Det er svært uvanlig, og dermed har også de materielle ødeleggelsene i Nordkapp vært uvanlig store, melder Jørn Schjelderup ved operasjonssentralen til Vest-Finnmark politidistrikt.

Herjet med hallen

Totalt ni tilfeller av materielle ødeleggelser hadde operasjonssentralen fått melding om i morgentimene mandag. De mest alvorlige er at en av veggene til den splitter nye flerbrukshallen i Honningsvåg blåste bort i orkankastene søndag kveld.

Ifølge lensmannen Dyrstad nådde vinden uante høyder søndag kveld i Honningsvåg.

– Den ene døra på nordveggen sto åpen og slik har vinden fått tak og til slutt ga hele sørveggen etter og ligger nå fullstendig knust og ødelagt i fjærsteinene nedenfor hallen, fortalte Dyrstad til tv2nyhetene.no søndag kveld.

Byggekomiteen satt i krisemøte mandag for å diskutere hvordan man kan sikre de tre andre veggene. Et av alternativene var å rive veggene for å hindre dem fra å løsne og skade hus i nærheten.

Overrasket hurtigruta

Vinden var så sterk i Nordkapp at hurtigruteskipene ikke kunne ligge til kai. Både nordgående MS Vesterålen og sørgående MS Nordkapp måtte forlate kaia i Honningsvåg søndag og seilet innaskjærs for å holde seg unna den sterke vinden.

– Det har blåst over orkan styrke her og det ble etter hvert helt umulig for oss å ligge til kai i Honningsvåg over natta, sa kaptein på MS Vesterålen, Yngve Johannessen, til tv2nyhetene.no mandag morgen.

Johannessen sier de ble skikkelig overrasket over den sterke vinden ettersom ingen værmelding hadde meldt den.

– Værmeldingene har ikke vært i nærheten av å melde så sterk vind. Sterk kuling til liten storm var det vi hadde hørt. Men det pleier å være ganske vanlig at de melder bedre vær enn det egentlig blir langs kysten av Vest- og Øst-Finnmark, sier kapteinen til tv2nyhetene.no.

Det blir verre...

I Loppa hadde ikke lensmann Ulf Grønn fått melding om større materielle skader mandag formiddag. Vinden var da heller ikke så sterk i Loppa som i Nordkapp, men som nevnt røsket det godt i husveggene langs hele kysten.

Meteorolog Stine Karlsen Dya varsler at vi ennå ikke har sett det verste av julestormen.

– Uværet fortsetter i hvert fall til i morgen, og vinden kommer til å øke i styrke. Nå blåser det liten storm noen steder, men vi kan forvente opp mot kortvarig full storm, som dreier mot nordlig, sa Karlsen Dya til Radio Alta i formiddag.

Fra nyttårsaften blir det imidlertid bedre. Da kan vi forvente kaldt og fint vintervær med snøbyger.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter