Hanne Larsen"/>

Den fødte reindriftssame

Når Johnny Henrik Skum (13) er i beit for penger slakter han en rein.

EKTE VARE: Johnny Henrik Skum (13 slakter rein sammen med onkel Ailo Ante Skum. 

nyheter

Se flere bilder her

– Noen er bare født sånn. Helt siden han var guttunge var han veldig ivrig med gjerdearbeid.

Johan Henrik Skum (45) sitter på en campingstol under den provisoriske gapahuken som reindriftsfamiliene i distrikt 22 Fiettar har reist som ly for regn- og sluddbygene ved Àisaroaivi på Sennalandet. De brune nevene beveger seg taktfast frem og tilbake. I den ene hånda holder han en flåkniv, i den andre en slipestein. Svisj, svisj

Han snakker om sin yngste sønn, Johnny Henrik på 13 år. Tydelig stolt forteller han om gutten som uvanlig tidlig viste seg som et naturtalent i det urgamle yrket. Onkel til Johnny Henrik og bror til Johan Henrik, Per Johnny Skum, nikker bekreftende. Særlig imponerende er det at guttungen trakterte slaktekniven allerede som 10-åring.

– Det er tidlig. Veldig tidlig. Vanligvis begynner man ikke å slakte før man er 17-18-19 år gammel.

Opplært av onkel

Lyden av slipingen stilner og Johan Henrik rekker kniven til Johnny Henrik. Nå skal det slaktes. Til ære for fotografen, men ikke bare det. Tida går fort for reindriftssamene i slutten av september. Det er om å gjøre å slakte før brunsten setter seg i dyra og kjøttet ødelegges. Før vi vet ordet av det, og uten at vi fikk sett det med egne øyne. er nådestøtet i reinen satt og dyret ligger med oppspilte øyne på det lange slakteanlegget av tre og stål.

Oppe på anlegget, som er sleipt av blod og innvoller, står atter en onkel av Johnny Henrik. Ante Ailo Skum jobber raskt og rutinert med et innbitt drag over det kantede, men pene ansiktet. 50-åringen har flyttet fra Maze hvor storfamilien på til sammen 12 søsken kommer fra, og til Senja hvor han driver med rein. Slaktinga i Troms er imidlertid unnagjort og nå har han tatt med seg sin sønn Morten Ailo på 18 år for å hjelpe familien i Finnmark. Det var Ante Ailo som lærte opp Johnny Henrik til å svinge slaktekniven.

Vi stiller mentoren noen spørsmål, men får ikke annet enn taushet og et lurt smil tilbake. Vi retter fokuset mot den 13 år gamle storslakteren i stedet. Guttungen har brettet opp ermene på den gjørmete jakka. Buksa er også dekket av skitt etter timer i slaktegjerdet, der bukkene som var så uheldig å være i best form ble fanget. Inne i slaktegjerdet er det alltid action. Både store og små familiemedlemmer følger dramaet. Den yngste i dag er bare to år og står presset inn i gjerdeplankene, mens horder av vettskremte rein løper i ring bare centimeter unna. Sølespruten lager fregner i de små frydefulle fjesene.

– Vi skulle tatt regnklær på alle sammen. Det blir mye klær å vaske, sukker Karen Skum Sara, tante til Johnny Henrik.

Spiderman

Men nå er portene til slaktegjerdet lukket. Kvinner og barn har gått tilbake til sommerhyttene som ligger ute på den åpne vidda, ikke langt unna. To av ungjentene følger med mannfolkene ned til gapahuken, som er reist kloss inntil slakteanlegget. Her fortæres brødskiver og stekt reinkjøtt. Skylt ned med bålkaffe. Alt mens mannfolkene slakter så blodet spruter og tarmer og deigete magesekker velter ned i gresset ved siden av.

– Se på Spiderman, fniser søster til Johnny Henrik, Marit Aina Skum (12) og slektning Marianne Sara Solbakken (18).

De sikter til Ante Ailo som har på seg en knallrød skinndress. Onkel lar seg ikke affisere. Nå har han fått følge av Johnny Henrik og sammen bakser de en diger rein opp på den velbrukte slaktekrakken. Johnny Henrik griper, med kraftige never til en 13-åring å være, rundt den lille kniven. Han går rolig løs på verket. Med sikkert grep flår han av skinnet, knekker beina i kneleddene og spretter opp dyret. Den varme dampen fra den åpne buken slår imot han i det han begraver de nakne armene, helt opp til albuene, ned i innvollene. Han stirrer ut i lufta, mens hendene leter etter strupen som ligger under spiserøret. Det er om å gjøre å få magesekken helberga ut slik at den ikke slår sprekker og all gørra blir liggende igjen inne i dyret.

– Er det heslig?

– Ja, litt, innrømmer Johnny Henrik oppriktig.

Tro på fremtida

Han har fått to uker fri fra skolen i Maze hvor han er begynt på sitt åttende skoleår. Om tre år venter reindriftsskolen, som stadig flere ungdommer i næringa tar med seg som en ekstra sikkerhet inn i en usikker fremtid. Reindriftssjefen har gitt klar beskjed om at reintallet, som nå ligger på over 90.000 skal ned. Om så med tvang. I takt med reduksjonen vil flere presses ut av yrket. Men dette skremmer ikke Johnny Henrik. For han ble karrieren staket ut da han som ettåring fikk sin første rein og året etter hadde sitt eget reinmerke. Når vi spør han hva han synes er best med reindrifta, svarer han;

– Alt.Å drive reindrift er å drive i takt med naturen. Men siden Johnny Henrik må gå på skolen og vinterbeitet ligger i Fielbmajohka, øverst i Karasjok, blir det til at han er adskilt fra reinflokken mesteparten av den lange vinteren. Ikke før det på nytt begynner å dryppe fra takrenna er det tid for å oppsøke den store og endeløse vidda igjen. Vårflyttinga er den mest attraktive biten av drifta å delta på, også for familiemedlemmer som til vanlig ikke driver med rein. Sola står høyt på himmelen og varmer både sinn og sjel etter måneder i kulde og mørke. For utøverne er det også den mest kritiske perioden. Å få nyfødte kalver helberga med seg til sommerbeitene er ingen selvfølge. Et uventet snøfall sent på våren kan få katastrofale konsekvenser, noe ett av nabodistriktene fikk erfare sist vinter da de mistet en stort antall kalver.

Splæsj

13-åringen har skåret innvollene ut av den døde reinen og kaster den skjelvende magesekken ned i lyngen med et plask. Hjertet har han berga, mens det avskårne hodet er plassert nedenfor de mange skrottene som er hengt opp og dingler fritt i den klare høstlufta. Regnet har gitt seg og Johnny Henrik skyller blodet av hendene før han setter seg ned ved bålet for en matpause.

– Det er godt med stekt reinkjøtt. Du skal smake, kommenterer han mens han smir løs flere biter fra et kjøttstykke som han slenger i den fresende stekepanna sammen med noen solide klatter margarin. Søster Marit Aina sitter der allerede. Hun skal etter farens utsagn være «veldig flink til å lage blodpølser ut av tarmene på reinen», men akkurat i dag ser det ikke ut til at virkelysten er på topp. Hun tar seg av kaffekokinga i stedet.

Kjendis-bror

Marit Aina har også planer om å drive med rein når hun blir stor. Dermed er det bare storebror og rapper i musikkgruppa Duolva duottar, Ivan André Skum (21), som har meldt seg ut.

– Han ga tidlig beskjed om at han ikke skulle drive med rein. Og det er helt greit, mener mamma Anne Berit Skum som har kommet opp en snartur for å hente gubben. De skal et ærend ned til Alta.

Johnny Henrik har ingenting imot at broren er blitt kjendis, men vi aner at han samtidig synes det er litt jålete. På spørsmål fra en lokalavis i vår om hvorfor han ikke var i salen da broren konkurrerte i TV-serien Norske talenter, hadde 13-åringen over mobiltelefonen kjekt svart at «noen må jo jobbe». Da stod han midt i vårflyttinga og ville ikke byttet med noen. Johnny Henrik trives best langt unna både blitzlamper og sivilisasjonen forøvrig. Når han er ferdig med slaktinga bærer det likevel ubønnhørlig tilbake til skolebenken. Mens han venter på våren gjør han som tenåringer flest; henger med venner eller spiller på dataen.

– For to år siden slaktet han en av sine egne rein for å få penger til datautstyr, røper pappa Johan Henrik.

– Du liker kanskje ikke å slakte egne rein, spør vi 13-åringen.

– Man må jo av og til slakte. I alle fall nisterein så man har mat. Jeg har slakta mange nisterein, sier han karslig.

Vi vet at enhver reindriftsutøver med respekt for seg selv aldri oppgir hvor mange rein han har, men vi kan ikke dy oss og spør Johnny Henrik likevel. Vi får svar på tiltale.

– Nå to i banken og en i vidda.

Se flere bilder her