Rune Østlyngen"/>

Tilbys tusenvis av vinterskutte ryper

Espen Ottem ved Ongajoksetra hevder flere aktører i Kautokeino skyter tusenvis av ryper fra scooter hver vinter.
nyheter

– Jeg får mellom 20 og 30 telefoner hver vinter fra folk som driver slik jakt. Noen hevder de har 1500-2000 ryper klar til levering, forteller Ottem som satser tungt på en bred viltmeny ved setra.

Ukjent næring

Ottem har som de fleste andre fått med seg at rypebestanden ser ut til å ha kollapset denne høsten. Jakta går tregt og mange har avbrutt årets høsteventyr og reist hjem.

– Jeg har navn på mange som driver med dette, men går ikke ut med dem i avisen, sier han.

Ifølge ham selv er dette ren næringsvirksomhet for mange.

– Noen sier de har 200-300 ryper i fryserne. Klar til levering. Jeg sier alltid nei, men de samme ringer alltid igjen. Trolig sier jeg nei til opp mot 30 forskjellige personer hver vinter, sier Ottem som gjerne serverer ryper til sine gjester ved setra.

– Men denne typen leveranser er uaktuelt hos oss, påpeker han.

– Hva skjer med rypene når du sier nei?

– Jeg vet med sikkerhet at de selges til restauranter lenger sør i landet. Dette er en egen næring for enkelte. Dette er noe jeg vet skjer, legger han til.

Sjokkert over uttaket

Ottem har i mange år selv jaktet rype. Også om vinteren. Men slike mengder har han aldri vært bort i.

– Gjennomsnittet når man jakter på ski er omlag ei rype per dag. Noen ganger et par til, andre ganger går det dager uten fangst. Den er svært «skjær» vinterstid. Skyter man hundrevis, kan det kun foregå på en måte; fra scooteren. Heller ikke med snare tar man mer enn noen få hver vinter, hevder han.

Han håper ikke Finnmarkseiendommen stenger vinterjakta. Han mener problemet for bestanden ligger andre steder.

– Rypa blir fort kjønnsmoden og allerede etter ett år kan den regnes som stamfugl. Dette er individer som skal føre bestanden videre. Når man tar disse ut om vinteren blir det dårlig med kylling påfølgende sommer.

Ringer om vinteren

Ottem vet telefonen snart begynner å ringe. Det er ikke lenge igjen før høysesongen for vinterjakta er i gang. Og særlig på indre strøk.

– Få med at dette ikke dreier seg om angrep på en gruppe mennesker. Fakta er imidlertid at de aller fleste tilbudene komme fra Kautokeino-området. Tilbudene derfra kommer alltid i tidsrommet januar-februar. Det er aldri snakk om snarefanget rype som prima kvalitet. Rypene er alltid skudd, understreker Ottem.