Vidar Kristensen"/>

Alta-bedrifter gir østfylket fiber

Gigantoppdraget med å grave ned fiber fra Kautokeino til Varangerfjorden blir en rendyrket Alta-greie.
nyheter

Alta Kraftlag har prosjektledelsen, Polyfemos leverer trekkerørene, Svein Thomassen står for gravingen og Norinstallasjon kobler fiberen.

– Dette blir en av de lengeste stamfiber-strekningene i landet, og vi er utrolig glade for at tre Alta-bedrifter var så konkurransedyktige at de stakk av med entreprisene, sier prosjektkoordinator Jacob Grønn.

Verken han eller oppdragsgiver Ishavslink ønsker å offentliggjøre noen summer, men det er på det rene at fiberen langs landeveien fra vest til øst koster flere titalls millioner kroner.

Thomassen dobler

Dimensjonene på jobben er svære:

¦ 340 km fiber-rør skal graves ned langs RV93, RV92 og E6.

¦ 20-25 mann skal være i drift i fem måneder

¦ 16 gravemaskiner skal dure samtidig.

¦ 3 km grøft skal graves hver eneste arbeidsdag.

For alle de involverte byr jobben på store utfordringer. Kanskje aller mest for Svein Thomassen AS, som skal grave grøfta og legge ned trekkerøret som fiberen skal skytes inni.

– Dette er en kjempeutfordring for oss, og et kjempestort ansvar. Vi må doble både maskinparken og arbeidsstokken, opplyser anleggsleder Hans Thomassen, som har gravd grøfter i 40 år, men aldri vært borti noe lignende.

Kjøper inn plog

Han møtte til dagens møte med Altaposten fordi sjefen sjøl satt på flyet til Oslo, der han skulle shoppe nye maskiner. Det haster med å kjøpe inn utstyr til den svære jobben, som Hans mener alene utgjør en normal årsomsetning for firmaet.

Jobben skulle egentlig starte først 1. juni, men gravingen er allerede sånn smått i gang oppe ved Gievdneguoika.

– Vi har ingen tid å miste dersom vi skal bli ferdige til 31. oktober, fastholder Hans Thomassen.

Hovedstøyten av leggingen skal en nyinnkjøpt leggemaskin ta seg av. Den pløyer en 60 cm dyp fure, legger trekkerøret nedi og fyller igjen etterpå mens den beveger seg bortover i et ganske heftig tempo.

– Maskinens kapasitet i lett terreng og lette masser er seks km om dagen, men to-tre km er mer realistisk, tror prosjektleder Grønn.

Og der maskinen ikke kommer til, må gravemaskinene ta sin tørn. De 16 gravemaskinene blir fordelt på åtte lag, som fordeler seg langs strekningen.

Kobler 48 tråder

Når grøfta er gravd og trekkerøret lagt oppi, er det Norinstallasjons tur. Firmaet, som ble stiftet i 2000 av tidligere Telenor-ansatte, har spesialisert seg på fiberlegging. Hver fjerde km må de inn å koble sammen fiberen som er skutt inn i rørene.

– Hvert rør er to km langt og knyttes sammen i en kumme. Vi har kjøpt inn en spesialhenger som vi kan sitte inni for å gjøre koblingsjobben, opplyser daglig leder Knut Ivar Bellika.

Akkurat det er nok greit når viddemygga får ferten av arbeidsfolket...

Bellika regner med at to av selskapets fem ansatte vil være sysselsatt med denne jobben i et halvt år framover. Fiberkabelen består av 48 tråder som skal knyttes i hop, og totalt har strekningen 95 koblingspunkter.

Bygger opp kompetanse

Også for Polyfemos er denne jobben svær – ja, faktisk det største enkeltprosjektet selskapet noen gang har levert trekkerør til. Daglig leder Bjørnar Bull sier man ikke kan det for gitt at lokale leverandører og entreprenører får så fete oppdrag – selv om de fins rett utenfor døra. Bull er videre ikke bare opptatt av det gledelige ved at alle pengene som oppdragsgiver Ishavslink spytter inn i prosjektet blir igjen i Alta.

– Like viktig er det at det bygges opp en kompetanse i Alta som blir mer og mer etterspurt. Det er en fin fjær i hatten for næringslivet i Alta at vi sammen kan ta på oss en jobb av en slik dimensjon, mener Bull.

– Dette er en jobb som like godt kunne gått til en stor nasjonal aktør, men som i stedet utføres av fire selskaper med Alta-adresse. Det tilfører samfunnet kapital, arbeid og kompetanse, tilføyer Jacob Grønn.

Jobber mye sammen

Det er ikke tilfeldig at nettopp disse fire selskapene nå tar fatt på denne enorme oppgaven. Polyfemos har levert trekkerør siden 2000. I det første trekkerøret de leverte var det faktisk Bellika som koblet fiberen. Og selvfølgelig var det Svein Thomassen som hadde gravd gøfta. At oppdragsgiveren var Alta Kraftlag, var like selvfølgelig.

Siden har disse aktørene stått bak mesteparten av fiberleggingen i Alta.

Men det er først nå de skal opp til eksamen.

– Vi skal vise omverdenen at dette er en jobb vi kan utføre med bravur. Det vil vise at Alta-miljøet har kompetansen som kreves, fastholder prosjektleder Grønn.