Vidar Kristensen"/>

Skal styre unna Boalvvir-reprise

Origo investerer i reinkjøtt-selskapet Verdde AS - med ufravikelig tro på at man ikke skal begå noen Boalvvir-tabbe.

  Foto: Hege E. Johansen, Origo

nyheter

Konsortiet Boalvvir BA ble etablert for å bedre inntjeningen for den enkelte reineier ved å heve verdiskapingen i næringen. Man etablerte merkevaren «Davas», og fikk på plass en salgsavtale med Coop.

Men uten eget produksjonsutstyr ble det umulig å holde stabilt salg. Dermed kom selskapet skjevt ut, og gikk med et gigantisk underskudd i 2006. Den store feilen som ble begått var at man ikke prioriterte å få produksjonsutstyr på plass.

På dette punktet skal ikke Verdde rippe.

Kontroll på verdikjeden

Brukt utstyr for skjæring og pakking av reinkjøtt er kjøpt inn fra Nesseby, og blir snart montert opp i leide lokaler i Burfjord. Fra høsten skal 7.000-10.000 slakt skjæres i anlegget – og sendes ut som delikatesser til alle landets Coop-butikker. Avtalen med Coop har en ramme på hele 18.000 dyr.

Forskjellen fra Boalvvir er at Verdde har produksjonsutstyr, samt at selskapet har 10-11 reineiere inne på eiersiden. Det skal sikre jevn tilgang på dyr og medvirkning på foredlingen av kjøttet helt fram til frysedisken.

Origo har gått inn på eiersiden i Verdde, som fram til Origos inntog hadde 390.000 kroner i aksjekapital. Nå har man fullført en kraftig emisjon, og aksjekapitalen er økt til 1,4 millioner kroner. Investeringsleder Arnt Ø. Andersen tror Verdde vil gå med overskudd allerede i år.

– Hvorfor blir ikke Verdde et like stort tapssluk som Boalvvir?

– Fordi Verdde har kontroll over en større del av verdikjeden. Produksjonsanlegget i Burfjord er avgjørende for å lykkes, slår Andersen fast.

10-12 ansatte

Reineierne som har aksjer i Verdde står for så vidt fritt til å selge reinene sine til hvem som helst, men Andersen tror eierskapet i Verdde vil gi litt større forpliktelser den veien, og regner derfor med stabil råstofftilgang.

– Vi skal ha drift i opptil tre måneder på høsten og tre måneder på vinteren. 10-12 personer vil være sysselsatt i anlegget i Burfjord. Flesteparten av de ansatte skal hentes fra reindrifta, og da fortrinnsvis fra siidaene som er inne på eiersida, opplyser Andersen.

– Hvorfor investerer Origo penger i denne typen virksomhet?

– Vi har ingen klassiske produksjonsbedrifter i porteføljen akkurat nå, og vi har tro på konseptet som Verdde har presentert, forklarer Andersen.

Rik på rein

Origo har tidligere investert i og trukket seg ut av produksjonsbedriftene Volden Group og Polyfemos med stor suksess. Verdde vil aldri nå disse to bedriftenes nivå kapitalmessig, men reinkjøttets nyvunnede popularitet gjør bransjen spennende. Det er nok å smugkikke over til Tana, der Thor-Aage Pedersen har brukt reinkjøtt og annet slakt til å bygge seg opp til å bli Finnmarks nestrikeste mann, for å skjønne at det er penger å tjene for de som tar de rette grepene.

Ved siden av Origo er brødrene Anders JH Eira og Johan JH Eira hovedaksjonærer. Sistnevnte er i tillegg daglig leder.

– Jeg pendler i dag til Burfjord, og regner med å tilbringe enda mer tid der når drifta er i gang, sier Johan JH til Altaposten.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter