Kita Eilertsen"/>

Baner vei for mannfolka

Nina Skramstad starter ut som nummer 1 i Finnmarksløpet. Og det på kvinnedagen.
nyheter

Finnmarksløpet starter i år på 8. mars - på selveste kvinnedagen. Da passer det bra at start nummer 1 i løpet, er Nina Skramstad. Hun vil ikke karakterisere seg som kvinnesakskvinne. Likevel synes hun det gir et ekstra kick å vinne over menn som har drevet med hundekjøring i mange år.

– Jeg har fått start nummer 1 i 14-spannsklassen. Og akkurat det synes jeg er veldig kult, når det faktisk er kvinnedagen, sier Nina Skramstad (39).

Finnmarksløpet er det hardeste hundeløpet i Europa. Nina Skramstad tar 1000-kilometeren som en ny utfordring. Og det er faktisk flere og flere kvinner som kjører lang løype.

Det vi lurer på: Er det ennå mer utfordrende for en kvinne enn for en mann? Er Finnmarksløpet en av de siste mannsbastioner? Og hvordan føles det for en kvinne å bane løype der?

– Jeg har jo vist det tidligere, at det er mulig å slå mannfolk som har drevet med dette i mange år. Og jeg må innrømme det – det gir meg et ekstra kick

For to år siden deltok Nina på 50-mila. Da ble hun nummer 3. Nå er det – 100 mil – 1000 kilometer – som skal tilbakelegges, fra Alta til Kirkenes og tilbake. Nina har drevet med hundekjøring i 12-13 år, litt til og fra.Ved Strand Camping i Øvre Alta bor det rundt tjue hundespann med tilhørende kjørere og handlere. Glade gjensynshilsener, og noen litt mer spente nikk. Kanskje er de venner fra før. Men snart er de konkurrenter i løypa. Nina Skramstad har fått både de vel tjue hundene, og handler og samboer Lars Monsen på plass. Monsen deltok i sitt fø rste Finnmarksløp i fjor, og er handler for Nina i år. Og mens villmarkskjendisen styrer rundt oss, pakker og ordner i stand til lø pet, tar Nina seg tid til en prat. Nina og Lars har avtale om at de skal kjøre annenhver gang. Det er rettferdig for begge.

Hun synes ikke Finnmarksløpet er mer utfordrende for en kvinne enn for en mann. Kvinner og menn deltar på lik linje. Men noen, uventede utfordringer har hun likevel støtt på. Kanskje har noen menn problemer med å takle at kvinner er med.

– Jeg har faktisk opplevd at menn har vegret seg for å slippe meg forbi i løypa når jeg har tatt dem igjen.

Nina synes likevel det har blitt mye bedre de siste to-tre årene. Kvinnene er i løypa, også i Europas tøffeste hundeløp. Flere og flere kvinner kjører lang løype.

– Det er en herlig psykisk utfordring. Jeg lever for dette.Les hele saken i papirutgaven!