Vidar Kristensen"/>

Redder prosjekter med polsk invasjon

Ingar Olsen tar godt tak i to av sine håndverkere fra Polen. Før sommeren regner han med å ha leid ut 50 stykker bare i vestfylket.

POLSK HJELP: Tomek Gad og Eugeniusc Swieboda hjelper til med å sette opp nytt kontorbygg for Aksis i Alta sentrum. Den polske arbeidskraften har Ingar Olsen i Mesterjobb leid ut til entreprenør Kenneth Strifeldt.  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

Uten polakkene stopper Norge, og uten polakker hadde det sett mørkt ut for flere prosjekter i vestfylket. Bare til utvidelsen av flyplassen har bemanningsbyrået Mesterjobb foreløpig leid ut 14 polakker. Håndverkere fra samme nasjonalitet og byrå finner man også på hotellet i Kautokeino og ved utvidelsen av Aksis-bygget (Alta Produkter) i Alta sentrum.

Bak står Ingar Olsen (40) og «trekker i trådene». Han er foreløpig sistemann ut i en bransje som vokser sterkt; bemanningsbyråene.

– Vi eksisterer fordi AS Norge går så det suser og det ikke fins nordmenn nok til å fylle alle jobbene som er ledige. Med den enorme byggeaktiviteten vi har i Alta, Hammerfest, Kirkenes og Tromsø, er det åpenbart at bedriftene trenger hjelp til å rekruttere dyktige medarbeidere fra andre enn hverandre. Det er der vi kommer inn, opplyser Olsen.

Åpnet Nord-Norge-kontor

1. februar begynte han i jobben son avdelingsleder ved det eneste kontoret Mesterjobb har utenfor Oslo. Selskapet, som ble etablert i 2006, leier ut polske arbeidere over hele landet, og da trykket i Finnmark økte utover i 2007 fant man ut at et Nord-Norge-kontor etablert i Alta var akkurat det man trengte.

– Jeg har en rekke kontakter i flere byer i Polen, og hadde egentlig planer om å starte mitt eget byrå da Mesterjobb kom på banen. Nå gleder jeg meg til å avhjelpe lokalt næringsliv med arbeidskraft av høy kvalitet fra Polen, fastholder Olsen, som har jobbet som selger siden 1993, i Ringnes, Markt Co, Albert E Olsen og Alta IF.

Målet er å øke arbeidsstokken av polakker i vestfylket fra 20 i dag til 50 ved utgangen av juni. Roald Johansen AS, som i 2008 trolig vil være fylkets største byggentreprenør målt i omsetning, har prøvd flere bemanningsbyråer, men daglig leder Bjørn Johansen stoler nå på at Ingar Olsen skal skaffe ham alle snekkerne, sveiserne og jernbinderne han trenger for å bygge flyplassterminalen i Alta og Thon-hotellet i Kautokeino.

Betaler litt ekstra

– Vi har bedre erfaring med dem vi har leid inn fra Mesterjobb enn med de andre vi har vært borti, sier Johansen til fagbladet Byggeindustrien.

– Det er mange pirater i bemanningsbransjen, og derfor er vi villige til å betale litt ekstra for å få ordentlige forhold, klargjør Johansen.

«Ordentlige forhold» betyr at polakkene får skikkelig lønn, gode boforhold, sosiale goder på linje med norske arbeidere og fire hjemreiser årlig. Alt dette får Johansen så lenge han betaler regningene fra Olsen og Mesterjobb.

– Det er Mesterjobb som ansetter de polske fagfolkene, og vi leier dem ut til entreprenørene til en avtalt timespris. Alt av kostnader tilknyttet sykdom, hjemreise og lønn tar vi, opplyser Olsen.

Ingen cowboy

Tariffen for fagarbeidere i byggenæringa ligger rundt 150 kroner timen, mens arbeidsledere ligger noen tikroner over dette igjen. Altaposten er kjent med at bemanningsbyårene har vidt ulike marginer, men fakturerer gjerne selskapene som leier inn arbeidere for alt fra 250 til 350 kroner timen pr mann.

Olsen er nøye med å påpeke at Mesterjobb ikke er i nærheten av å behandle sine polske arbeidstakere som enkelte cowboyer i bransjen har gjort de senere årene, med luselønn og uverdige boforhold.

– At vi behandler våre polske ansatte som folk og tilbyr dem gode vilkår har gjort at mange som har jobbet i Norge i mange år har kommet til oss og bedt om ansettelsesforhold, opplyser Olsen.

Han sier selskapet legger sin ære i å tilby næringslivet den kompetansen de etterspør, og sender ikke bakere til en arbeidsgiver som etterspør snekkere.

– Det gjøres en grundig research i Polen, der faglige kvalifikasjoner og språkkunnskaper står sentralt, opplyser Olsen, som står klar til å «redde» enda flere prosjekter fra forsinkelser og ditto kostnadssprekk ved å tilby godt skolerte polske fagarbeidere.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter