Magne Kveseth"/>

Sagde av sjarken

Her ligger baken på altafisker Martin Fiksens sjark – avsagd. Nå beholder han kvotene sine.

KORT SJARK: Martin Fiksen måtte kutte sjarken sin tre fot for å beholde kvoter verdt 225.000 kroner. 

nyheter

Bare båten er under 11 meter beholder sjarkfisker Martin Fiksen kvotene. Nye reguleringer slår ulikt ut for sjarkflåten.

– Det kuttes båter langs hele kysten nå for tiden, sier Fiksen til Fiskeribladet.

Han har snakket med en del av verkstedene og de forteller om kutting over en lav sko. Selv er han lite tilfreds med regelendringene som skjer så raskt at man må gjøre slike inngrep som å kutte.

Hovedsesongen

– Nå var min båt tidligere forlenget med cirka en meter, så det var en nokså enkel operasjon å foreta kutting, men det kommer likevel på 70.000 til 80.000 kroner, sier Fiksen som nå er på plass i Nordvågen for å gjøre klart for årets hovedsesong etter torsk.

Sjarken til Martin Fiksen i Alta er nå kuttet tre fot ved slippen i Nordvågen. Det koster flesk, men betyr at en torskekvote og en dorgekvote etter makrell verdt 225.000 kroner kan beholdes på båten.

– Det er som om vi lever i et molboland, mildt sagt. Akkurat som om det er den flåtegruppa jeg tilhører som utgjør en trussel mot fiskebestandene, sier Fiksen.

Klipp og lim

– Jeg synes ikke jeg hadde noe valg, så litt for å illustrere det regelverket vi har, så kutter jeg sjarken. Dette er en detaljstyring som er helt utrolig og det føles som en straff fra myndighetene når de gjør dette. Det er liksom ikke helt forutsigbart, sier Fiksen.

Han synes det er underlig når de store båtene får kjøpe en rekke småkvoter – og de store båtene får bygge på så mye de ønsker.

Finnmarksløpet

Martin Fiksen gjør nå klar for hovedsesongen med torsk. Noen satser på garn og lina, andre med juksa. Selv regner han med å ha båten helt sjøklar mot slutten av februar.

– Jeg håper på godt fiske fremover en stund, men så skal jeg ha et avbrekk for å kjøre Finnmarksløpet, sier Fiksen som tidligere har kjørt Finnmarksløpet med hunder fra en rekke forskjellige lokale hundekjørere i Alta.

Bygge balkong

Den avkuttede delen av båten averterer han kanskje til salgs i Oslo. Til Fiskeribladet sier han at hekken kanskje kan brukes som balkong på halvannen kvadratmeter.

– Får jeg ikke solgt den som balkong, kan det tenkes at noen som har en 32-foting vil bygge på så de kommer opp i 35 fot, sier han, ikke helt uten ironi.