Kita Eilertsen"/>

Norges største furu

Volumet på 8,2 kubikkmeter gjør furua i Mathisdalen til Norges største.

  Foto: Espen Ottem

nyheter

Naturens verden i NRK P1 har ved hjelp av lyttere funnet frem til Norges største - og kjæreste - trær. Det ble kåret trær i ulike klasser. Furua i Mathisdalen er 14 meter høyt, og 4,38 meter i omkrets. Det har et volum på 8,2 kubikkmeter.

– Vi er veldig glade for å ha furua her. Vi tar ofte med oss gjestene på tur til den, forteller Espen Ottem ved Ongajoksætra i Mathisdalen.

Han kan også fortelle at treet har et eget navn - nemlig " Glupengubben". Det er fordi området det står på, heter Glupen.

– Furua er uten tvil Norges største furu. Treet er kjempedigert, og er sannsynligvis langt over 500 år gammelt, sier Tor Håvard Sund, skogbrukssjef i Finnmark.

Større brystmål

Sund har selv vært og målt treet for en tid tilbake. Da kom han frem til et enda større "brystmål" enn det som har vært sendt inn i konkurransen.

– Vi målte den da til 4,77 meter i omkrets, sier skogbrukssjef Tor Håvard Sund.

Det målet ble tatt litt over brysthøyde, en snittmåling i skrånende terreng.

Skjermet

Treet har stått langt oppe i Mathisdalen, og har vært skjermet for vær og vind. Det har stått i lesiden med god næringstilgang og fuktighet.

– Ikke minst stod det så langt fra folk, og ulendt til, at det ikke har vært så lett for folk å komme til og hugge det. Det er vel den største årsaken, sier Tor Håvard Sund.

Les hele saken i dagens Altaposten.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter