Kita Eilertsen"/>

Norges største furu

Volumet på 8,2 kubikkmeter gjør furua i Mathisdalen til Norges største.

  Foto: Espen Ottem

nyheter

Naturens verden i NRK P1 har ved hjelp av lyttere funnet frem til Norges største - og kjæreste - trær. Det ble kåret trær i ulike klasser. Furua i Mathisdalen er 14 meter høyt, og 4,38 meter i omkrets. Det har et volum på 8,2 kubikkmeter.

– Vi er veldig glade for å ha furua her. Vi tar ofte med oss gjestene på tur til den, forteller Espen Ottem ved Ongajoksætra i Mathisdalen.

Han kan også fortelle at treet har et eget navn - nemlig " Glupengubben". Det er fordi området det står på, heter Glupen.

– Furua er uten tvil Norges største furu. Treet er kjempedigert, og er sannsynligvis langt over 500 år gammelt, sier Tor Håvard Sund, skogbrukssjef i Finnmark.

Større brystmål

Sund har selv vært og målt treet for en tid tilbake. Da kom han frem til et enda større "brystmål" enn det som har vært sendt inn i konkurransen.

– Vi målte den da til 4,77 meter i omkrets, sier skogbrukssjef Tor Håvard Sund.

Det målet ble tatt litt over brysthøyde, en snittmåling i skrånende terreng.

Skjermet

Treet har stått langt oppe i Mathisdalen, og har vært skjermet for vær og vind. Det har stått i lesiden med god næringstilgang og fuktighet.

– Ikke minst stod det så langt fra folk, og ulendt til, at det ikke har vært så lett for folk å komme til og hugge det. Det er vel den største årsaken, sier Tor Håvard Sund.

Les hele saken i dagens Altaposten.