«Mormor» kommer

Oppstryk Finnmark får storfint besøk til konserten i mars. Ingen ringere enn hele Norges mormor – Anne Cath Vestly – har nemlig meldt sin ankomst.

GLEDER SEG: Anne Cath Vestly (84) har besøkt Alta før og gleder seg til gjensynet i mars.(Erlend Aas / SCANPIX) 

nyheter

– Jeg ble så glad da Vestly ringte meg før jul og sa at hun ville komme hit, at jeg ikke visste hva jeg skulle si, sier Beate Ålien.Ålien sendte i november – på vegne av Oppstryk Finnmark – et brev til Anne Cath Vestly og spurte om hun hadde lyst til å overvære orkesterets spesielle samling i mars, som samler strykere fra 6-årige amatører til de mer profesjonelle musikerne i Ensemble Nord. Og de kommer fra hele Finnmark.Dager kom og gikk uten at det kom noe svar. Ålien begynte å miste håpet.Angret

Men så; like før jul ringte telefonen hos familien Ålien i Gakori. Overraskelsen var mildt sagt enorm da personen i den andre enden presenterte seg som Anne Cath Vestly – en angrende sådan.

– Vestly hadde rotet bort brevet jeg hadde sendt – i haugen med brev som hun får ukentlig – og var veldig lei seg for at hun ikke hadde svart oss. Da hun sa at hun elsket Finnmark og mer enn gjerne kom på besøk til Alta, ble jeg imidlertid overlykkelig. Det er den beste julegaven jeg kunne ha fått, forteller Ålien.Vil lese?

Samlingen som Vestly skal overvære, varer fra fredag til søndag. Det som skiller denne samlingen fra de andre konsertene til orkesteret, er at den også vil være en markering av Oppstryk Finnmarks 10 års-jubileum.

Av den grunn er det også lagt inn en jubileumsmiddag med flere kulturelle innslag lørdag kveld – og jubileumskonsert i Alta kultursal søndag. Begge steder vil Anne Cath Vestly være sentral.– Jeg regner med at hun kommer til å lese litt fra noen av de mange bøkene hun har skrevet opp gjennom årenes løp og fortelle litt om bakgrunnen for disse. Hun skal imidlertid få slippe å spille fiolin, smiler Ålien.– Anne Cath har vært, og er fortsatt, en viktig inspirasjonskilde for mange barn. Bøkene hennes om Guro og fiolinen har vært en direkte årsak til at flere har lært seg å spille fiolin, legger hun til.Søker støtte

Oppstryk Finnmark har i alle år klart seg uten økonomisk støtte fra næringslivet til å avvikle samlingene. Nå har de sett seg nødt til å be om hjelp.

Årsaken er at jubileumssamlingen vil koste et sted rundt 80.000 kroner – hvilket er omtrent det dobbelte av det en «normal» samling koster.– Vår jubileumssamling går av stabelen samtidig som Borealis Vinterfestival åpner og starten går for Finnmarksløpet. Eventuelle sponsorer til Oppstryk Finnmark, vil derfor ha en glimrende mulighet til å profilere seg, skriver Doris Johansen på vegne av Oppstryk Finnmark i en pressemelding.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter