Jan-Erik Steine"/>

Bekymret i stormen

Alta ble truffet knallhardt av kraftige vinder i natt.

BLÅSTE NED: Tre vegger i en del av den nye terminalen som er under oppføring på Alta lufthavn, ble i natt blåst rett ned av vinder opp mot orkan styrke.  Foto: Jan-Erik Steine

nyheter

Flere personer Altaposten har vært i kontakt med, fikk ikke sove på grunn av de kraftige vindkastene som feide innover Nordlysbyen i natt.

– Det var sørøstlig vind i natt og det er omtrent kun den eneste vindtypen som «tar» i Eiby. Hele huset ristet og det gikk lenge før jeg fikk sove, innrømmer Beate Kjeldsberg, som i likhet med andre eibyværinger merket vindkastene.

– Ei stålplate ble revet rett av garasjetaket. Vinden tok godt her på Røstmoen, forteller Jo Sigve Heitmann.

Narve-light

Da stormen «Narve» herjet landsdelen, ble det målt vinder mellom 70 og 75 knop. I natt ble det på Komsatoppen målt hele 73 knop i kastene – dette utgjør 37,5 meter per sekund. Alt over 64 knop regnes som orkan, bare så det er sagt.

Hos en privatperson i Hjemmeluft ble det målt hele 30,4 ms i kastene i går kveld. Og den kraftige vinden har fått følger. Det er meldt om flere ødeleggelser i Alta det siste døgnet.

Trær har veltet over ende, søppeldunker har blitt slynget metervis, vegger har falt ned (se bilde), drivhus har blir knust og takplater har blitt revet av hustakene. I tillegg har veier blitt stengt og fly blitt kansellert.

Vill i vest

Men det er ikke bare i sentral-Alta det har blåst friskt i natt. Også andre steder i Finnmark har det vært til dels kraftig vind det siste døgnet.

Takstein har blåst ned fra tak i Hammerfest og takrenner har blitt revet av husene i Rypefjord. På Isnestoften er en eller flere salgsboder blitt knust. Også i Honningsvåg har livredde innbyggere meldt om ekstremt kraftige vindkuler i natt.

– Vi fikk også melding om at et hustak i Eiby i Alta holdt på å blåse bort i natt. I tillegg har personell fra Alta kraftlag har vært på Skillemo for å reparere ei kraftlinje som ble truffet av et tre som blåste ned, sier operasjonsleder ved Vest-Finnmark politidistrikt, Ernst K. Moe, og fortsetter:

– Det har vært mye vind flere steder, men kanskje er Alta blitt truffet ekstra kraftig denne gangen.

Ekstremt

Beate Kjeldsberg, som for øvrig er bosatt ved Walsethbakken i Eiby, var en av dem som fikk oppleve de kraftige vindene til gangs i natt.

Først ble ei plate revet av taket på uthuset. Denne fløy flere titalls meter før den smalt rett inn i bilen og laget en diger bulk.

– Da min bedre halvdel skulle på jobb, kom han bare noen få hundre meter. Et digert tre hadde nemlig falt over veien.

Så han kom hjem og hentet motorsaga som han brukte til å kappe treet opp i små deler slik at han kunne få ryddet veien.

– Jeg kan ikke huske sist det var så ille vind i Eiby som det var i natt, sier Kjeldsberg.

Også en kvinne fra Tverrelvdalen forteller om ekstremt kraftige vinder.

– Jeg har bodd i Tverrelvdalen i mange år, og kan ikke huske sist det var så ille som i natt. Da jeg kjørte ut i morges lå det søppelkasser strødd over alt, forteller hun.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter