Åse Andreassen var i ferd med å gjøre seg klar til å ta med sønnen og dra til barnehagen da freden plutselig ble avbrutt av at samboeren Stig Ronny Olaussen kom løpende inn døra:

– Stig Ronny jobber nede med E6-en. Han kom løpende opp og ropte at vi måtte komme oss ut av huset før det forsvant på havet, sier Åse, som bor i Kråknesveien, som ligger på et høydedrag ved Talvik i Alta kommune.

– Så at parkeringsplassen var borte

Først skjønte hun ikke hvor alvorlig det var.

– Jeg gikk ut i stua og så at hele parkeringsplassen utenfor vinduet var borte.

– Åj, skulle dem grave så mye, tenkte jeg, forteller Åse som tok det ganske piano, inntil hun så veiarbeiderne løpe og hoie rundt nedenfor huset.

– Da skjønte jeg at det var alvor.

– Vet ikke hva som har skjedd

Raset er rundt 30 meter bredt og 10-15 meter dypt.

Det er entreprenør Jan Opgård AS som utfører veibyggingen forbi Andreassens hus. Daglig leder Jan Erik Opgård henviser til Statens vegvesen for kommentarer.

Gudmund Løvli (t.v), her sammen med Ole Kleven. Foto: Magne Kveseth

Gudmund Løvli, prosjektleder i Statens vegvesen, som har ansvaret for E6-utbygginga vest for Alta, sier til Altaposten at det har skjedd noe i forbindelse med gravearbeidet.

– Her har det skjedd noe, ja, men vi vet ikke helt hva ennå. Vi har akkurat fått en geotekniker fra Tromsø hit opp og nøyaktig hva som har skjedd gjenstår å se, sier han til Altaposten litt før 11.30.

Har dere feilberegnet grunnforholdene eller har dere gravd for nært huset?

– Vi vet at grunnforholdene er dårlige her og det er ikke unormalt at grunnen siger ut i forbindelse med graving, sier Løvli.

– Men det er vel uheldig at det skjer når det står et hus her?

– Ja, selvfølgelig, medgir Løvli, som ikke vil si noe mer om årsakene til at huset nå står på vippen og at beboerne er evakuerte.

– Kan hele huset rase ut?

– Jeg vet ikke, men jeg tror ikke det. Men det blir som sagt et spørsmål som geotekniker kan gi bedre svar på. Han er akkurat kommet, sier Løvli til Altaposten rett før halv tolv fredag formiddag.

Sjekker leire-forekomst

Når Altaposten er i kontakt med Løvli på nytt klokka 15 har han fortsatt ikke fått oversikt over situasjonen. I og med at geoteknikeren ikke er ferdig med undersøkelsene sine kan ikke Løvli si noe om når beboerne kan flytte tilbake.

– Vi vet på nåværende tidspunkt ikke hva som har hendt, annet enn at skråninga har gitt etter. Det har vært gravearbeid på stedet tidligere i dag, og det ser ut til at dette skjede rett etter at gravinga var ferdig. Årsaken til utglidningen er uviss, men vi ser at det er leire i området der utglidningen har hendt. Nå jobbes det med å kartlegge utstrekningen av leire-forekomsten, for å finne ut om den går inn under huset. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på at huset er i bevegelse, men vi må forsikre oss om at ikke leire-åra går inn under huset. Før vi får avklart dette er det for tidlig å si noe om tiltak eller lignende, sier Løvli.

– Heldigvis gikk det bra

– Dette kunne gått forferdelig ille. Hva tenker du om det?

– Heldigvis gikk det godt denne gangen og. Heldigvis. Det er vanskelig for oss å gi hundre prosent garanti mot at slikt skjer, selv om vi gjør omfattende grunnundersøkelser forut for slikt arbeid. Jeg er bare glad for at ingen ble skadet, og for at det gikk bra også denne gangen, sier Løvli.

Tør ikke gi garantier

Geotekniker Øyvind Hellum i Statens vegvesen bekrefter at det jobbes på spreng for å få oversikt over leire-forekomsten som er dukket opp ved Åse og Stig Ronnys hus:

– Vi har akkurat boret et borehull, Rambøll var i nærheten og kunne heldigvis stille på kort varsel. Tanken er å få boret syv-åtte hull her, og på den måten forhåpentligvis få god nok oversikt over leire-forekomsten. Uansett hvor stor forekomsten vil være, så tenker vi å gjøre tiltak for å sette det hele i stand igjen. Spørsmålet er bare hvor komplisert det blir.

– Så beboerne trenger ikke være bekymret for at huset skal rase ut?

– Det er en grunn til at vi har evakuert dem. Jeg tør ikke å garantere for at huset ikke raser ut, men vi vil forsøke å finne svar på det nå. Huset ser ut til å stå veldig godt inntil videre, det er ingen synlige setningsskader eller slikt, utgangspunktet er at vi jobber for å berge huset. Men jeg tør ikke garantere noe.

– Når vil dere vite mer om ståa, og når kan eventuelt familien flytte tilbake?

– Det er for tidlig å si noe om. Vi samler inn boreprøver nå i dag, og så må vi bare ta det som det kommer. Uansett vil vi ikke ta noen avgjørelse rundt tilbakeflytting før vi er helt sikre på at utglidning ikke skjer, sier Hellum.

Måtte flytte

Åse Andreassen og familien har flyttet til Andreassens bror, som bor litt lenger opp i lia, på tryggere grunn. Hun håper de får flytte tilbake snart. Hvor snart det blir er imidlertid uklart, ifølge Løvli, som sier at dette også er et spørsmål geoteknikeren må vurdere.

Nå krever huseier Andreassen at det settes opp en solid støttemur nedenfor huset.

– Statens vegvesen har ikke ønsket å sette opp støttemur, selv om vi alltid har visst og påpekt at grunnforholdene her er veldig dårlige. Jeg må si at jeg stusset på det da Vegvesenet sa at de ikke ville sette opp støttemur da de startet med E6-prosjektet. Men nå må de gjøre det, befaler hun.

Asfalten utenfor huset, som alltid har vært plan, har gradvis bøyd seg nedover mot E6 nedenfor huset i sommer, noe Andreassen tar som et tegn på at skråningen har vært i bevegelse lenge.