– Slutt med sutringen!

– Dette kan ikke være overraskende.

FIKK TILLIT: Frp-velgerne i fylkestingsvalget har stor tillit til Alta-politikerne Claus Jørstad, Susanne Kristiansen og Ronny Berg.  Foto: Arkiv

nyheter

Bakgrunnen er at velgerne har ommøblert det kommende fylkestinget i forhold til partienes nominasjonsprosesser, slik Altaposten omtalte tirsdag. Kun fem personstemmer manglet for Susanne Kristiansen på å gjøre Frp-gruppa til hundre prosent Alta-dominert.

– Det er svært skuffende at det fra enkelte hold, spesielt i Ap, kommer uttalelser som vitner om mangel på respekt for velgerne. Det kan ikke være overraskende at velgere i Alta stemmer på politikere som de mener representerer dem best. Det er jo det som er demokrati, sier Ronny Berg, fylkespartileder, avtroppende varaordfører i Alta og en av politikerne velgerne stemte fram fra en håpløs posisjon til fast plass i fylkestinget.

Sterke reaksjoner

Velgerne bedret Alta-representasjonen i det nye fylkestinget med 25%. Det har ikke bare høstet applaus rundt omkring i Finnmark. Spesielt har det kommet negative reaksjoner fra Hammerfest, hvor flere peker på at dagens valgordning bør endres. Men først av alt fakta:

  • Målt etter folketall skulle Alta hatt 26,4 prosent av representantene i fylkestinget.
  • Alta får 10 av 35, det vil si 28,6 prosent.

– Klart at dominansen til Alta er et problem!

Leserinnlegg: – Heldigvis har Ap og samarbeidspartiene absolutt flertall.

I et leserinnlegg i dagens Altaposten skriver tidligere fylkestingsrepresentant og leder av Hammerfest Ap, Tom Mortensen:

«Alta tar kontrollen over fylkestinget etter en stemmeaksjon, jubler Altaposten (...) Det er de små kystkommunene som har tapt. Det kan nevnes at Kystpartiets 1. kandidat fra Vardø, ble vraket (av velgerne fra Alta) til fordel for Kystpartiets representant fra Alta. I den grad fylkestinget skal speile hele befolkningen, er det klart at dette er et problem.»

Sutring

Frp var partiet hvor velgernes bruk av ekstrastemmer gjorde størst utslag. Både Claus Jørstad og Ronny Berg ble stemt fram til fast plass fra i utgangspunktet sjanseløse posisjoner. Hadde Susanne Kristiansen fått fem personstemmer til ville hun byttet plass med Staal Nilsen fra Kirkenes og tatt Frps fjerdemandat.

– Vi kan gjerne stille spørsmålet om det hadde vært bra eller ikke om Frp hadde fått ei ren Alta-gruppe, men nå mener altså noen som ikke liker velgernes dom  at vi må endre på valgloven. Hørte vi noe fra Hammerfest da det i valget i 2009 ble igangsatt en strykeaksjon mot Kåre Simensen (Ap)? Nei, slutt å sutre over at velgerne bruker stemmeretten,  påpeker Ronny Berg som også leder Finnmark Frp.

Han har en lovnad til alle Frp-sympatisører i Finnmark:

– Selv om vi er politikere fra Alta skal vi jobbe for hele Finnmark.

Alta-hets

Kystpartiets Rut Olsen, som ble stemt fram fra 4. til 1. plass, har overfor Altaposten slått fast at hun til tider har opplevd en anti-Alta-holdning fra deler av fylkestinget. Hun gikk før valget ut og ba velgerne gi fylkestingsvalget prioritet fordi det ville ha stor betydning for Alta.

– Jeg har ikke oppfordret til noen aksjon, men kun bruk av stemmeretten, understreker Olsen.

Heller ikke Frp-erne Claus Jørstad, Bengt Rune Strifeldt og Ronny Berg – som nå har fått stor velgertillit og fast plass i fylkestinget, opplever at det har vært noen aksjon.

– Så mye som jeg har vært ute blant folk i valgkampen ville jeg ha oppfattet om det har vært en aksjon. Velgerne har selv funnet ut at de vil stemme inn Alta-politikere, klargjør Berg.