Mangler kommunale boliger – bruker millioner på å leie campinghytter

NAV-klienter og rusmisbrukere stues sammen på campingplasser, mens millionene flyr.

HAR FOR FÅ RUSBOLIGER: Boligene i Dalebakken er blant de få faste botilbudene kommunen har å tilby. Claus Jørstad (Frp) vil ha en kommunal boligblokk på agendaen.  Foto: Arkiv / Hanne Larsen

nyheter

I helga publiserte Altaposten et intervju med en tidligere rusmisbruker som ikke har fått annet tilbud enn ei hytte på Kronstad camping i sommer. Her måtte hun leve tett på andre som står midt oppi rusproblematikken, noe hun ikke ønsket – derfor flyttet hun ut.

– Jeg er svært skuffet over Alta kommune, tordner nestleder i hovedutvalget for helse og sosial og Frps nestleder i Alta, Claus Jørstad.

Spørsmål om vilje

Han mener det er en skam at kommunen år etter år fortsetter å sende vanskeligstilte til byens campingplasser, i stedet for å søke permanente og verdige boløsninger.

– Dette er kun et spørsmål om vilje, sier Jørstad, som hevder han flere ganger har kommet med forslag til løsning.

  – Eksempelvis har jeg kommet med forslag om å ta i bruk Nordlys hotell, men både resten av hovedutvalget og administrasjonen har vært lunken, jeg har møtt motbør selv i eget parti, hevder Frp-politikeren.


Har bodd ute halve sommeren:

– Jeg søkte Nav om hjelp, men fikk ingenting

Alenemora i 20-årene har overlevd sommeren på fisk hun har fisket selv.

Vil ha kommunal boligblokk

Altaposten har fått bekreftet at kommunen leier mellom 10 og 12 campinghytter ved byens campingplasser. Hver av disse koster omkring 25.000 kroner i måneden å leie.

Ifølge Nav Alta har campingpraksisen minst eksistert i seks år, men Nav-leder Randi Østgård sier at prisen ikke har vært like høy hele tida. Hun bekrefter likevel at det er store summer som er brukt.

– Dette er som å «pisse i havet for å få varmt badevann», kommentere Claus Jørstad.

Han mener kommunen bør satse på å bygge en boligblokk.

– Her kan vi alliere oss med en privat utbygger. Private bygger og kommunen leier ut. Hadde man virkelig ønsket å gjøre noe, kunne dette vært realisert innen ett år, mener Jørstad.

Fire på Hammarijordet

Hovedutvalgsleder for helse, Oddveig Hammari, er enig i at campingpraksisen må opphøre, og sier at dersom ikke anken til Husbanken om finansieringen av de ni Dalebakken-boligene når frem, må kommunen ta lån og få boligene realisert på egenhånd.

 – Når Dalebakken står ferdig vil det lette markedet noe. I tillegg er det klart for bygging av fire boenheter på Hammarijordet i samarbeid med Husbanken og Alta videregående skole.  De skal stå ferdig i 2017, sier Hammari.

Må bygge mer

Hun synes ikke forslaget om boligblokker er noen god idè.

– Men vi må finne penger til å bygge flere boliger til de som er rusfrie og ikke skal bo sammen med aktive rusere. De klarer seg jo selv i det daglige, sier helselederen som forsikrer at Alta Høyre vil ha stort trykk på saken fremover.