Elgjakta er i gang, og i den anledning finpusses både børse og bisk før pikkpakket pakkes og turen går av gårde til fjells på jakt etter skogens konge. Noen kjører flere turer, andre kjøper seg stor nok tilhenger til å få med alt i en tur – mens andre igjen tyr til kreative metoder for å få med seg absolutt alt tross plassmangel på hengeren.

– Stusset

Fredag ettermiddag for ei uke siden ble et par stykker fra Karasjok liggende etter ekvipasjen du ser på bildet over. Bildene var først på trykk i den samiske avisa Avvir.

– Vi var på tur hjem da vi så dette. Her var det altså en mann som kjørte av gårde med en liten tilhenger bak bilen. Oppi denne var det en ATV og bak ATV-en igjen hang det en henger. Denne har tydeligvis et lasteplan som går an å tilte, for hjulene på hengeren var borti veien. Jeg stusset veldig over det og var nødt til å spørre om sånt er lov eller ikke. Vi kom fram til at det ikke kunne være lovlig, så jeg tok noen bilder av det hele mens vi kjørte av gårde, forteller kvinnen til Altaposten.

Hun er ikke hundre prosent sikker, men antar at det dreier seg om en elgjeger, som har satt av gårde ut på jakt:

– Og så ville han tydeligvis ha med seg alt på en gang. Det var en skikkelig oppakning på begge tilhengerne, sier hun og ler.

Kom seg ut tross stor politiaktivitet

Kvinnen forteller at bilen kjørte gjennom Karasjok sentrum, før den svingte av mot Kautokeino.

– Jeg skjønner ikke hvordan han har turt å gjøre dette, for det var en storøvelse i Karasjok denne uka, med politi over alt. Men vi kjørte nu etter han ei stund, og han ble ikke stoppet av noen. Kom seg tydeligvis ut av bygda og kjørte bare videre mot Kautokeino, forteller hun.

Elgjakta er en årlig foreteelse, men kvinnen, som bor i Karasjok, forteller at hun aldri har sett noe lignende før:

– Hehe, nei jeg har aldri vært borti noe slikt. Dette var skikkelig merkelig.

Kun lov med en tilhenger i slengen...

Overfor Altaposten medgir overingeniør Geir Arne Vian i Statens vegvesen at han hevet et øyebryn da han så bildene av transporten.

– Helt umiddelbart, og om man tar av seg jurist-hatten, så tenker jeg at dette ser jo smart ut – han slipper tross alt å kjøre flere turer. Men så er dette samtidig både trafikkfarlig og ulovlig. Så nei, dette er på ingen måte greit, sier Vian.

Han påpeker at det i de aller fleste tilfeller er strengt ulovlig å ha mer enn en tilhenger til et kjøretøy.

– Det er kun lov å slepe en tilhenger i slengen. Med et lite unntak for modulvogntog, men det trenger vi ikke å gå inn på her. I dette tilfellet er det ikke lov. Av bildene ser det ut til at den ekstra tilhengeren er til hinder for at de som kommer bak kan se lysene på bil-tilhengeren. Det ser ut til at dekkene på ATV-hengeren ikke er beregnet for veikjøring. Og det ser heller ikke ut til at ATV-en er stroppet fast til hengeren på korrekt måte, med forbehold så kan det ut fra bildene se ut til at ATV-en er kjørt på hengeren, så har han satt på bremsen og ferdig med det.

Vian forteller at denne ekvipasjen ville blitt stanset av vegvesenet:

– Hadde den blitt stoppet ville fører fått bruksforbud. Vi ville nok også ha anmeldt dette til politiet, sier han.